Victima din dosarul "Pisica" se teme de o înscenare

Victima din dosarul
Alexa Vaida, victima din dosarul „Pisica", în care au fost condamnaţi doi poliţişti de la BCCO Cluj pentru purtare abuzivă, se teme că ar putea deveni subiectul unei înscenări.

Curtea de Apel Cluj i-a condamnat, în 28 ianuarie, la câte un an de închisoare cu suspendare pe poliţiştii Otniel Podea şi Daniel Mora, de la Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO), acuzaţi de Alexa Vaida, din Dej, că i-au rupt clavicula în 13 aprilie 2010, în timpul imobilizării, după ce l-au confundat cu un proxenet în timp ce efectuau o misiune. Curtea de Apel Cluj a stabilit pentru cei doi inculpaţi şi un termen de încercare de trei ani.

Poliţiştii au fost obligaţi şi la plata a 6.000 de euro daune morale faţă de victima Alexa Vaida, precum şi la cheltuieli de judecată şi despăgubiri civile faţă de spitalele în care a fost tratat Vaida, suma totalizând 21.931 de lei. La această sumă se adaugă şi dobânzile, în cazul despăgubirilor pentru unităţile medicale. Acţiunea civilă formulată de Viorica Vaida, soţia victimei, a fost respinsă de instanţă. Viorica Vaida a fost la rândul ei parte vătămată în acest proces, susţinând că a fost agresată şi ea de poliţişti atunci când a încercat să intervină în ajutorul soţului ei, la momentul producerii incidentului.

Soţii Vaida au atacat cu recurs hotărârea Curţii de Apel Cluj, fiind nemulţumiţi de soluţionarea acesteia pe latura civilă. Pe de altă parte, şi cei doi poliţişti, dar şi procurorul, au făcut recurs. Dacă Podea şi Mora se consideră nevinovaţi şi speră să fie achitaţi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorul a atacat sentinţa nemulţumit că nu s-a aplicat o pedeapsă cu executare. „Suma dispusă de instanţă nu acoperă efortul depus de noi în cei trei ani de proces şi stresul resimţit", a spus Alexa Vaida.

Bărbatul este speriat de o posibilă înscenare din partea celor doi poliţişti, care au fost acuzaţi inclusiv de procuror, la ultimul termen de judecată că „au încercat să manipuleze materialul probator". „În Dej, în zona în care locuiesc, seara e plin de prostituate. Acolo îşi racolează clienţii. Am făcut zeci de plângeri la poliţie, dar nu s-a schimbat nimic. Într-o seară, cu câteva zile înainte de a se pronunţa sentinţa în proces, a bătut la uşa casei noastre o prostituată, chipurile să îi dau telefonul meu să sune la Poliţie. I-am zis să plece! Dacă ar fi vorbit de pe telefonul meu, mă trezeam că sunt acuzat de proxenetism. Este posibil ca ei să îmi fi făcut deja mapa de suspect, am fost poliţist şi stiu procedura. Trăiesc într-un stres continuu, mă tem să nu mi se însceneze ceva", a mărturisit Alexa Vaida. Dejeanul se plânge că încă mai are dureri din cauza fracturii de claviculă, suferită în 2010. „Fractura de claviculă e ca un sindrom, o duci toată viaţa. Mai ales când se schimbă vremea nu pot dormi din cauza durerii. Nu mai pot ridica greutăţi, iar capacitatea de a munci îmi este afectată", s-a plâns Vaida.

Avocatul poliţiştilor, Eugen Iordăchescu, neagă că aceştia ar fi demarat vreo anchetă cu privire la bărbatul din Dej. „Este părerea domniei sale. Domnul Vaida are de dat nişte socoteli în altă parte şi face afirmaţii doar ca să existe o anumită acoperire vizavi de soluţia care s-a dat în acest moment. Este problema domnului Vaida", a spus avocatul.


Expertize contradictorii în dosarul "Pisica"

Dacă imediat după bătaia pe care Vaida susţine că a primit-o de la cei doi poliţişti, în aprilie 2010, medicii de la Spitalul Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca i-au indicat 40 de zile de îngrijiri medicale, fiind diagnosticat cu fractură de claviculă şi alte răni, rezultatele expertizelor ulterioare, până la raportul institutului din Bucureşti, au fost complet diferite, cu o singură excepţie.


Astfel, expertiza cerută în instanţă de cei doi inculpaţi, efectuată de medicul legist Paul Mucichescu, arăta că, de fapt, Vaida avea nevoie doar de patru-cinci zile de îngrijiri medicale, întrucât poliţiştii nu i-ar fi rupt umărul, fractura respectivă fiind mai veche.


O altă expertiză finalizată de trei medici de la Institutul de Medicină Legală (IML) Cluj, dr. Mugur Pop, dr. Florin Popovici şi dr. Cristian Gherman, arată că Vaida ar fi necesitat doar patru-cinci zile de îngrijiri medicale în urma incidentului din 13 aprilie 2010. Prin urmare, aceeaşi concluzie ca a medicului cercetat penal, Paul Mucichescu. Totodată, cei trei medici spun că nu le-au fost puse la dispoziţie toate radiografiile necesare, astfel că nu pot fi emise "concluzii certe". Un rezultat cu totul diferit a avut expertiza efectuată de medicul legist Alin Căpâlnean, care are un cabinet independent, cerută de Alexa Vaida. Rezultatele acesteia sunt în contradicţie cu raportul efectuat de IML Cluj. Potrivit medicului Căpâlnean, Vaida a necesitat 45-50 de zile de îngrijiri medicale. Legistul confirmă fractura de claviculă pe care Vaida a suferit-o şi constată că toate leziunile pot data din 13 aprilie 2010. La aceeaşi concluzie au ajuns şi medicii legişti de la Insitutul "Mina Minovici".

 

 

Comenteaza