Victoria spiritului civic. Le-am scos fumurile din restaurant

Victoria spiritului civic. Le-am scos fumurile din restaurant
În aşa-zisa terasă a restaurantului Perla nu se mai aprind ţigări, deşi patronul a susţinut că e perfect legal să se fumeze în acel spaţiu. Localul este vizavi de blocul în care locuieşte Emil Boc.

Legea anti-fumat a intrat în vigoare în urmă cu şase luni, dar în restaurantul Perla din Cluj încă se fuma. Un spaţiu închis a fost botezat „terasă" şi umplut cu scrumiere, iar clienţii aveau acolo libertatea să fumeze. ZIUA de CLUJ a vorbit marţi cu patronul localului, Alin Toma, care a dat asigurări că totul este legal. 

„Am întrebat şi la primărie, şi la pompieri. Am cerut aprobarea lor. Legea spune că n-ai voie să fumezi într-un spaţiu care are acoperiş şi mai mult de un perete. Ce înseamnă perete: o suprafaţă continuă. Eu nu am suprafaţă continuă, fiindcă pereţii laterali şi cei din faţă sunt din sticlă, liber, plastic, liber, sticlă. Singurul care este considerat perete este cel din spate. Am avut şi controale, au trecut, a fost ok", a explicat Toma.

Citeşte şi: Locul în care legea anti-fumat nu a ajuns

Pentru a se asigura că lucrurile sunt aşa cum a spus proprietarul, ZIUA de CLUJ a sesizat Secţia 6 de Poliţie, care nu a descoperit nimic suspect. „În baza sesizării, la faţa locului s-a prezentat un echipaj format din polițist şi jandarm pentru verificarea aspectelor reclamate. La momentul controlului nu au fost identificate persoane care să fumeze şi să încalce astfel prevederile în vigoare", a declarat Carmen Jucan, purtătoarea de cuvânt a IPJ Cluj. Măcar poliţia naţională a reacţionat, pentru că poliţia locală nu a făcut-o, chiar dacă localul este vizavi de blocul în care locuieşte primarul Emil Boc.

Totuşi, surpriză. O vizită făcută joi la restaurant ne-a arătat că scrumierele au fost mutate pe o masă din faţa localului şi că înăuntru nu mai erau norişori de fum. Nicio amendă, dar, în ciuda acestui fapt, gata cu fumatul. În două zile, "terasa" devenise spaţiu închis.

„Nu se mai fumează, dar nu vă mai declar nimic", a fost răspunsul sec al patronul Alin Toma.
În legea anti-fumat, apărută în Monitorul Oficial în 17 martie 2016, se prevede la articolul 2, litera m): „spaţiu public închis se înţelege orice spaţiu accesibil publicului sau destinat utilizării colective, indiferent de forma de proprietate ori de dreptul de acces, care are un acoperiş, plafon sau tavan şi care este delimitat de cel puţin doi pereţi, indiferent de natura acestora sau de caracterul temporar sau permanent". Or terasa restaurantului Perla are patru pereţi, chiar dacă pe alocuri sticla a fost înlocuită cu prelate. În plus, în cea de-a doua sală a localului vin să mănânce copii, care erau obligaţi să treacă exact printre mesele unde se fuma.

Dacă ştiţi şi dumneavostră cazuri de localuri unde se mai fumează, vă invităm să ne scrieţi pe adresa redactie@ziuadecj.ro sau pe pagina noastră de Facebook. 

DECLARAŢIE
„Legea anti-fumat nu ar fi trebuit să existe. Să nu fumezi într-un spaţiu închis, când sunt de faţă şi alte persoane, este o chestiune de bun simţ"
Aurelia Cristea, iniţiatoarea legii anti-fumat

 

Comenteaza