Viktor Orban este de partea lui Trump. Premierul Ungariei se întâlnește cu fostul președinte, sfidând-ul pe Joe Biden

Viktor Orban este de partea lui Trump. Premierul Ungariei se întâlnește cu fostul președinte, sfidând-ul pe Joe Biden
| Foto: ft.com

Premierul Ungariei, Viktor Orbán, urmează să se întâlnească vineri cu Donald Trump la Mar-a-Lago, Florida, într-un semn rar de susţinere din partea unui lider european pentru candidatul republican.

Liderul Ungariei îl susţine deschis pe Donald Trump pentru un al doilea mandat la Casa Albă. Opinia predominantă în restul Europei este că Trump ar fi imprevizibil şi dificil de tratat şi ar creşte riscurile de securitate în Europa dacă ar forţa Ucraina să încheie un armistiţiu cu Rusia în condiţiile Moscovei, informează Financial Times.

"Singura şansă serioasă pentru pace acum este dacă el este capabil să se întoarcă, aceasta este singura mea speranţă", a declarat Orbán despre Trump săptămâna trecută. "În caz contrar, războiul dintre Ucraina şi Rusia va fi lung, apropiindu-se tot mai mult de Ungaria şi creând dileme tot mai puternice pentru politica europeană".

Orbán a împiedicat sancţiunile UE împotriva Rusiei, aderarea Suediei la NATO şi, mai recent, un pachet de ajutor de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina. De asemenea, s-a întâlnit cu Vladimir Putin, după ce Curtea Penală Internaţională a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus pentru crime de război în Ucraina. Oficiali americani din administraţia Biden spun că premierul Ungariei reprezintă un risc direct pentru interesele de securitate ale SUA în Europa. Orbán a respins acuzaţiile şi a declarat că nu este "calul troian" al lui Putin în Europa

. Fostul preşedinte american s-a întâlnit de mai multe ori cu Orbán, liderul ungar fiind, de asemenea, invitat la evenimente republicane. "Viktor Orbán este un lider foarte mare, un om foarte puternic", a declarat Trump în cadrul unui eveniment în New Hampshire la începutul acestui an. "Unora nu le place de el pentru că este prea puternic. Este bine să ai un om puternic care îţi conduce ţara".

Ambasadorul SUA în Ungaria, David Pressman, a declarat că este regretabil că Orbán a ales să se angajeze cu SUA pe bază de partizanat.

Comenteaza