Vine soluţia definitivă: vom avea crematoriu în oraş?

Vine soluţia definitivă: vom avea crematoriu în oraş?
Curtea de Apel Cluj va pronunţa o hotărâre definitivă în litigiul privind construirea crematoriului din Mănăştur peste câteva zile. Administratorul RDK Cremation spune că, deşi a depus o cerere de mediere la Primăria Cluj-Napoca, nu a primit până acum nici un răspuns. Indiferenţa municipalităţii este de neînţeles, din moment ce a pierdut, în primă instanţă, procesul.

După ce Consiliul Local (CL) al municipiului Cluj-Napoca a pierdut, în 29 martie, în primă instanţă, procesul intentat de RDK Cremation, calea medierii era o soluţie viabilă pentru schimbarea locaţiei crematoriului căruia administraţia Apostu i-a dat undă verde fără o consultare prealabilă a cetăţenilor. Amintim că, în octombrie 2011, CL s-a asociat, ca urmare a unei hotărâri, cu RDK Cremation, firmă care urma să deschidă un crematoriu uman la Cluj-Napoca, în incinta cimitirului Mănăştur.

Proiectul a stârnit ample proteste ale popululaţiei, iar CL a adoptat în ianuarie 2012 o hotărâre prin care a anulat asocierea cu RDK Cremation. Drept reacţie, firma a acţionat CL în instanţă, solicitând anularea Hotărârii de Consiliu Local (HCL) nr. 1 din 19 ianuarie 2012 prin care s-a renunţat la asociere, iar Tribunalul Cluj a dat câştig de cauză pentru RDK Cremation. Tribunalul şi-a motivat sentinţa constatând că municipalitatea nu a respectat legea, anulând o hotărâre ce a produs deja efecte juridice, iar revocarea actului respectiv putea fi făcută doar de către instanţă.

Municipalitatea a atacat sentinţa Tribunalului cu recurs, la Curtea de Apel Cluj. După ce a amânat de două ori pronunţarea, instanţa urmează să decidă la sfârşitul acestei săptămâni dacă va admite recursul CL Cluj-Napoca. În proces, la prima instanţă, au făcut cereri de intervenţie în favoarea municipalităţii Mitropolia Clujului, Fundaţia Părinţi Clujeni şi Asociaţia de Proprietari Govora nr.16 A. Cererile de intervenţie a Mitropoliei Clujului şi a fundaţiei au fost respinse, iar faţă de cererea asociaţiei de proprietari dosarul a fost disjuns, cele două părţi judecându-se separat.

În timpul recursului, la insistenţele Fundaţiei Părinţi Clujeni, municipalitatea a intrat într-un parteneriat pentru a convinge firma RDK Cremation să schimbe locaţia din ciminitirul Mănăştur pentru crematoriu. Totodată, la iniţiativa Cristinei Grigore, reprezentanta fundaţiei, Primăria Cluj-Napoca a desemnat o comisie, formată din consilieri, care să participle la negocieri cu RDK Cremation, pentru soluţionarea pe cale amiabilă a problemei privind locaţia crematoriului. Emil Boc a declarat atunci că "o comisie de negociere e bine-venită" şi că susţine realizarea unui crematoriu într-o zonă a noului cimitir al municipiului Cluj-Napoca care va fi în Borhanci sau Lomb, în funcţie de rezultatele dezbaterii publice.

Însă negocierile dintre firmă şi administraţia locală nu au mai avut loc, iar administratorul RDK Cremation, Mircea Dunca, spune că s-a izbit de indiferenţa reprezentanţilor municipalităţii. "De curând am auzit la televizor că noi am fi refuzat medierea. Noi nu am refuzat nimic, în data de 5 aprilie am depus la primărie o solicitare de mediere, are număr de înregistrare, se poate verifica, şi nu am primit nici un răspuns. Singura invitaţie la negociere am primit-o de la Fundaţia Părinţi Clujeni, dar noi nu avem nici o treabă cu această fundaţie. De altfel, cererea lor de intervenţie în proces a fost respinsă. Noi aşteptam o reacţie din partea primăriei, dar nu s-a întâmplat nimic. Discuţiile cu firma trebuie să pornească de la schimbarea locaţiei crematoriului, dar probabil că municipalitatea aşteaptă noul Plan Urbanistic General. Probabil nu ne-au chemat la mediere pentru că nu au nimic concret", a declarat Dunca pentru ZIUA de CLUJ.

Pe de altă parte, Radu Moisin, unul dintre consilierii care au fost desemnaţi în comisia de negociere, spune că nu a primit nici o înştiinţare privind medierea. "Avem un consilier juridic, angajat la Serviciul juridic, care ţine legătura cu Fundaţia Părinţi Clujeni. L-am rugat să ne comunice o dată a întâlnirii, însă până acum nu am fost anunţaţi", a declarat Moisin.

 

 

Comenteaza