VIPERĂ, cel mai probabil o femelă: "Un prieten l-a găsit într-un sat din Cluj"

VIPERĂ, cel mai probabil o femelă: "Un prieten l-a găsit într-un sat din Cluj"
| Foto: Facebook - Fauna României - Conservare prin educaţie

O fotografie cu un exemplar de viperă din judeţul Cluj, care a fost postată pe grupul de Facebook Fauna României - Conservare prin educaţie, a readus în discuţie cum trebuie să acţionăm pentru a preveni întâlnirile cu viperele atunci când facem drumeţii. 

Cel care a postat fotografia pe grupul Fauna României - Conservare prin Educaţie a întrebat dacă şarpele găsit într-un sat din judeţul Cluj chiar este un exemplar de viperă.

"Este vipera comuna, un exemplar cu un model destul de interesant pe spate; de regulă, romburile sunt mult mai vizibile, aici sunt unite de o dungă foarte lată. După cât de repede se îngustează coada după cloacă și după nuanțe, cel mai probabil o femelă", a răspuns Doru Panaitescu, Administrator al grupului Fauna României - Conservare prin educaţie. 

Oamenii au dorit să afle cum se pot feri de vipere dacă ies în drumeţii prin zona Clujului. "Dacă mergem cu copiii pe un traseu în jud. Cluj, în momentele de popas, e periculos să ne întindem pe jos, în iarbă, pe pietroaie, sau buturugi? Cum să procedăm să ne protejăm copiii de întâlniri accidentale cu vipera?".

"Vipere au fost văzute şi în Cluj-Napoca, în localitate, dar asta nu înseamnă că sunt în orice localitate din jud. Cluj. Cât despre căscatul ochilor, trebuie să fie regulă generală, aveţi două specii de vipere în jud. Cluj", a mai scris Doru Panaitescu. 

"E indicat să fiţi încălţaţi corespunzător (încălţăminte înaltuţă, fără sandale sau espadrile). Da, verificaţi buturugile şi pietrele, o simplă inspecţie vizuală vă fereşte de neplăceri. Dacă vedeţi vreun şarpe, păstraţi distanţa, nu vă panicaţi, nu îl zgândăriţi cu beţe etc, nu vă întoarceţi din drum (şerpii sunt în general animale solitare, rareori pot fi văzuţi împreună, deci e inutil să vă gândiţi că de la acel şarpe vor fi şi altii - nu că nu ar fi exclus, dar întâlnirile cu ei sunt rare).

Grijă sporită în sectoarele de chei (Cheile Turzii, Cheile Tureni), dar şi în zona pajiştilor alpine, unde e indicat să evitaţi deplasarea prin fânaţe necosite, fără vizibilitate", a mai precizat  Administratorul grupului Fauna României - Conservare prin educaţie. 

Comenteaza