Vizită regală la Cluj: Principesa Margareta şi Principele Radu au plantat platani în parcul central GALERIE FOTO

Vizită regală la Cluj: Principesa Margareta şi Principele Radu au plantat platani în parcul central GALERIE FOTO
Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu vizitează Transilvania, desfăşurând timp de două zile mai multe activităţi în Cluj-Napoca. Aceştia au început călătoria vizitând catedrala ortodoxă, dar şi pe cea catolică, au plantat arbori, iar, spre seară au primit oficial titlurile de Cetăţeni de Onoare ai Clujului.

Alături de Principesa Margareta și de Principele Radu, la Cluj se află Arhiducesa Maria Magdalena a Austriei și Baronul Johannes von Holzhausen. Vizita familiei regale a început cu o oprire la Catedrala Mitropolitană Ortodoxă.

Aici, cei doi au asistat la o parte din slujbă, au primit binecuvântarea preoţilor, precum şi vin şi prescură. După slujbă, aceştia s-au îndreptat spre parcul central al municipiului, acolo unde Principesa Margareta şi Principele Radu, ajutaţi de Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca, au plantat doi platani în faţa clădirii Casino.

"Pentru noi este o legătură mai strânsă între noi şi Cluj. Am venit în '90 aici şi ne place foarte mult, este o tradiţie care continuă şi de care sunt foarte mândră", a explicat Principesa Margareta.

Cei doi arbori vor reprezenta legătura creată între familia regală şi municipiul Cluj-Napoca. "Este un simbol peste timp al prezenţei şi continuităţii familiei regale la Cluj, iar aceşti platani plantaţi astăzi vor dăinui peste secole ca un simbol al prezenţei familiei regale", a menţionat Boc.

În jurul amiezii, familia regală a vizitat catedrala Greco-Catolică, aflată în construcție. Aici au fost primiţi cu bucurie de enoriaşii prezenţi la slujbă, iar PS Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, le-a oferit un însemn de recunoştintă şi de apreciere pentru vizita făcută.

Tot în cursul zilei de duminică, Principesa Moştenitoare Margareta şi Principele Radu au devenit cetăţeni de onoare ai judeţului Cluj, într-o ceremonie care a cuprins şi un concert regal de gală. La intrarea în sală, aceştia au fost întâmpinaţi în mod tradiţional, cu pâine şi sare.

În aplauzele a sute de clujeni, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Cluj le-a înmânat celor doi plachetele care simbolizează titlul de cetăţeni de onoare ai judeţului.  "Judeţul Cluj, primul judeţ din România care a avut această onoare să poată inivita Alteţile Lor să vină la noi în cetate, în capitala Ardealului, să le putem conferi acest titlu în semn de recunoştinţă pentru tot ce poate face şi ce a făcut familia regală pentru Ardeal, pentru Cluj", a explicat Vakar Istvan, vicepreşedintele CJ Cluj.

În sufletele membrilor familiei regale, Clujul a ocupat mereu un loc special, iar titlul primit în data de 22 martie va crea o legătură mai strânsă, care va dăinui pentru totdeauna.

"Vă datorăm această cinste de a deveni cetăţeni de onoare ai Clujului, dar datorăm această cinste şi Regelui Ferdinand şi Reginei Maria, fără de care nu am fi fost acum aici. Ei au iubit mult Clujul, tot atât de mult pe cât l-a iubit Regele Carol al II-lea şi, desigur, Majestăţile Lor de astăzi. Până acum, în cele două decenii care s-au strâns de la căsătoria noastră am venit aproape anual la Cluj şi am încercat să ne legăm numele de cele mai diverse proiecte cu putinţă.Sperăm ca de aici încolo să găsim şi mai multe ocazii de a pune umărul la ridicarea acestei zidiri pe care oraşul dumneavoastră nepereche o face sub ochii noştri", a menţionat Principele Radu.

Vizita familiei regale continuă şi în cursul zilei de luni, când sunt programate mai multe întâlniri cu reprezentanţi ai mediului de afaceri şi cu autorităţile locale.

Comenteaza