Vladimir Putin a anunțat în ce condiții se poate încheia războiul din Ucraina. Ce dorește liderul de la Kremlin

Vladimir Putin a anunțat în ce condiții se poate încheia războiul din Ucraina. Ce dorește liderul de la Kremlin
| Foto: Sputnik

Preşedintele Vladimir Putin a declarat vineri că Rusia va opri ostilităţile şi va intra în discuţii de pace dacă Ucraina va renunţa la ambiţiile sale de aderare la NATO.

Cu o zi înaintea unei conferinţe de pace din Elveţia, la care Rusia nu a fost invitată, Putin a stabilit o serie de condiţii în total dezacord cu cele cerute de Ucraina, relatează Reuters.

"Condiţiile sunt foarte simple", a declarat Putin, enumerând acestea ca fiind retragerea completă a trupelor ucrainene de pe întregul teritoriu al regiunilor Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie din estul şi sudul Ucrainei.

"De îndată ce vor declara la Kiev că sunt pregătiţi pentru o astfel de decizie şi vor începe o retragere reală a trupelor din aceste regiuni şi, de asemenea, vor anunţa oficial renunţarea la planurile lor de a adera la NATO - din partea noastră, imediat, literalmente în acelaşi minut, va urma un ordin de încetare a focului şi de începere a negocierilor", a spus el.

"Repet, vom face acest lucru imediat. Bineînţeles, vom garanta simultan retragerea neîngrădită şi sigură a unităţilor şi formaţiunilor ucrainene".

Rusia controlează aproape o cincime din teritoriul ucrainean în al treilea an de război. Ucraina spune că pacea se poate baza doar pe o retragere completă a forţelor ruse şi pe restabilirea integrităţii sale teritoriale.

Se aşteaptă ca la summitul din weekend din Elveţia, la care vor participa reprezentanţi a peste 90 de naţiuni şi organizaţii, să se abţină de la problemele teritoriale şi să se concentreze în schimb pe chestiuni precum securitatea alimentară şi siguranţa nucleară în Ucraina.

Kremlinul a declarat că reuniunea se va dovedi "inutilă" fără ca Rusia să fie reprezentată.

Comenteaza