Voluntariatul, alternativă la distracţiile studenţeşti

Voluntariatul, alternativă la distracţiile studenţeşti
În loc să meargă în localuri cu prietenii, să danseze în cluburi sau să vizioneze filme la cinema, câteva zeci de studenţi de la Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) au ales să îşi petreacă timpul liber făcând voluntariat.
Asociaţia VIA USAMV se implică în strângerea de fonduri pentru un copil sărac, în acţiuni de ajutoare pentru sinistraţi, plantare de copaci, amenajări de spaţii verzi sau igienizarea pârâului din campus. Voluntarii de aici lucrează gratuit şi în pub-ul universităţii.

Deşi este alcătuită numai din studenţi, structura a fost înfiinţată în 2009 de câţiva membri ai conducerii USAMV Cluj-Napoca. “Îşi doreau să vină cineva care să se implice în diverse acţiuni şi să se responsabilizeze”, a explicat Adi Morariu, coordonatorul voluntarilor. VIA înseamnă Voluntariat, Iniţiativă, Acţiune şi este singura organizaţie non-guvernamentală de acest fel pentru studenţi din ţară. Prima acţiune pusă la cale a fost crearea calendarului universităţii, cu fotografii ale celor mai chipeşi studenţi. Banii strânşi în urma licitării băieţilor, petrecută la lasarea calendarului, au fost donaţi pentru Ionuţ Budean, un băiat din Deuş, Chinteni, membru al ansamblului folcloric din localitate, provenit dintr-o familie săracă, cu cinci copii.

Voluntarii agronomişti au amenajat apoi un spaţiu din apropierea hipermarketului Cora, acţiune în urma căreia s-au ales cu o excursie prin marile capitale ale Europei. Tot membri ai VIA USAMV sunt şi barmanii şi chelnerii care lucrează în pub-ul universităţii, deschis de luni până vineri, de la ora 21:00 la 2:00. “Este mereu plin, mai ales în serile de marţi, când avem petreceri”, a spus Morariu. Studenţii au strâns diverse produse din cadrul USAMV pentru ajutorarea celor afectaţi de cele mai recente inundaţii din Moldova. “Am stat două zile ca să strângem zahăr, ulei, făină şi îmbrăcăminte pentru sinistraţi. Au fost implicaţi patru voluntari”, a precizat studentul. De 1 iunie, asociaţia a strâns cadouri pentru copiii unei grădiniţe clujene, după care au valorificat produse realizate de ei din materiale reciclabile.

Între proiectele de viitor ale studenţilor face parte recrutarea de voluntari (inclusiv din rândul profesorilor), desfăşurată chiar în aceste zile, salvarea arhivei universităţii, promovarea burselor Erasmus, un nou calendar, un concurs a cărui miză este voluntariatul în diverse ţări europene şi un campionat de şah uman. Din fondurile obţinute în urma licitării celor 27 de studenţi care vor fi fotografiaţi pentru calendarul pe 2011, voluntarii de la VIA USAMV vor să acorde Premiile APIA, mai exact patru burse de câte 1.000 de lei unor colegi de-ai lor cu rezultate bune la învăţătură şi situaţie materială precară. Evenimentul de acordare a premiilor este programat pentru 22 decembrie. Două proiecte eco urmează în programul de voluntariat al agronomiştilor: “Copacul de Hârtie”, care prevede colectarea de hârtie din cadrul USAMV, şi unul de reîmpădurire a unei zone din Cluj-Napoca. De asemenea, studenţii de la VIA sunt şi cei care curăţă pârâul Popii, deşi gunoaiele care ajung pe terenul USAMV sunt aruncate de clujenii care locuiesc în preajma apei, înainte ca ea să ajungă în campus. “Nu prea mai avem timp liber, dar eu zic că merită. Îi ajuţi pe cei din jurul tău şi înveţi tot felul de lucruri”, a spus Adi Morariu.

De ce să fii voluntar?

Munca susţinută “pe degeaba” are câteva avantaje deloc de neglijat, susţine coordonatorul
VIA USAMV. “Cunoşti persoane noi, stabileşti diverse relaţii, iar cei care se implică pot primi diplome care le vor fi de folos la angajare”, susţine Morariu. “Contează să faci lucruri bune pentru tine şi apoi să te gândeşti la alţii. Avem şi un motto: «Uneori m-am gândit de ce nu face cineva ceva. Apoi mi-am dat seama că acel cineva sunt eu»”, a mai spus studentul. 7


Etichete
Comenteaza