Vor să cucerească muntele sacru din Nepal

Vor să cucerească muntele sacru din Nepal
Un vârf de munte care nu a fost escaladat niciodată, pe care nepalezii au credinţa că sălăşluiesc zeii lor, va fi survolat cu parapanta pentru prima dată în lume, de nişte piloţi din Târgu-Mureş şi Cluj. Clujeanul Thomas Ledniczky va filma cu această ocazie un documentar care le va fi destinat împătimiţilor de munte şi de sporturi extreme care nu au ocazia să ajungă într-un asemenea loc.
“Am mai filmat un asemenea material în 2007, a fost primul film care a popularizat acest sport, însă atunci eram trei cameramani. De data asta resursele noastre sunt mai limitate. Felul în care vom face asta ar putea fi, însă, o premieră la noi în ţară. Voi avea camere amplasate pe parapantă”, a declarat clujeanul Ledniczky, cunoscut şi în calitate de cameraman la o televiziune locală. Alături de el, vor mai pleca săptămâna viitoare în expediţie Szutor Zsigmond, Iamina Ilea, Adrian Aramă, Gheorghiţă Pop, Răzvan Ilie, Gyorgy Robert, Adrian Pochiu, Tökes Laszlo şi Dragoş Mureşan, toţi din Târgu-Mureş. Aventura va avea loc între 27 ianuarie şi 27 februarie. “Ne-am dorit de mult să putem survola cu parapanta acest vârf. Nimeni nu a urcat vreodată acolo, nici o expediţie comercială nu a primit aprobare de la autorităţi, pentru că acolo se crede că se află zeii lor. Pe noi ne lasă pentru că, practic, vom zbura deasupra zonei, fără zgomot şi fără consum de combustibil. Acest sport este foarte bine văzut în zonă şi chiar se trăieşte din asta în Nepal”, a explicat Szutor, instructor de parapantă şi membru al echipei.

Expediţia are numeroase provocări pentru românii care se vor încumeta la drum prin Himalaya, de la urcarea pe jos a masivului, la temperaturile care pot ajunge sub minus 10 grade Celsius sau la faptul că nu îşi vor lua cu ei tuburi de oxigen. Aventurierii îşi vor amplasa tabăra la altitudinea de 3.600 de metri, de unde vor lua parte la acţiunea de survolare a zonei, lucru care va depinde de prezenţa unor curenţi ascensionali. Parapantele pot atinge o altitudine de 7.000 de metri înălţime şi pot zbura până la 100 de kilometri. “Fiecare dintre noi are o experienţă foarte bogată în zboruri prin munţi, am fost cu parapanta prin cele mai importante masive europene şi nu am avut parte de nici un incident major. Avem încredere în forţele şi abilităţile noastre”, a mai spus Szutor. Bugetul expediţiei se ridică la câteva zeci de mii de euro, acoperiţi din buzunarul fiecărui participant, iar echipamentele speciale de care sportivii au nevoie sunt asigurate de sponsorul acţiunii.

Machapuchare este cunoscut ca fiind muntele sacru himalayan. Vârful are 6.993 de metri altitudine şi este considerat sfânt şi închinat zeului Shiva. Expediţia îşi propune survolarea masivului, descoperirea de noi locuri de zbor şi realizarea documentarului de televiziune.


Comenteaza