WikiLeaks de Cluj, la REALITATEA TV Cluj - VIDEO

WikiLeaks de Cluj, la REALITATEA TV Cluj - VIDEO
A afla date despre ţara în care este detaşat face parte din misiunea unui ambasador, a declarat Liviu Zăpârţan la REALITATEA TV Cluj, în emisiunea “Ediţie specială”, moderată de Octavian Hoandră. Al doilea invitat a fost editorialistul ZIUA de CLUJ, Rareş Bogdan.

Universitarul clujean a fost ambasador al României în Marele Ducat al Luxemburgului între 1996 şi 2000, astfel că a adus câteva consideraţii specializate pe marginea recent deconspiratelor "secrete" WikiLeaks din România. "Potrivit Convenţiei de la Viena asupra relaţiilor diplomatice, una din funcţiile misiunii ambasadorului este aceea de a informa despre tot ce se întâmplă în ţara în care este învestit. Se şi spune că ambasadorul are o mână de oţel îmbrăcată în catifea", a spus specialistul.

Zăpârţan a atras atenţia că trebuie să ţinem seama de contextul în care se petrec dezvăluirile, de lumea globalizată şi mondializată în care comunicarea încalecă vechile reguli şi norme. "E un spectacol extrem de complex - cel al lumii actuale - şi nu mai poţi prevedea care detaliu mărunt poate deveni esenţial în evoluţia diplomaţiei unei ţări", a avertizat profesorul. "Trebuie să facem diferenţa între informaţiile cu care este dator ambasadorul, ele sunt cu totul altceva decât cele specifice unor structuri de tipul serviciilor secrete. Ambasadorul este total independent de acestea din urmă", a explicat clujeanul. Despre detaliile picante furnizate de WikiLeaks despre Traian Băsescu Liviu Zăpârţan a spus că "ieşirea unui preşedinte este ieşirea fiecărui din noi".

 

 

Comenteaza