Zeci de oameni au murit în 2013 din cauza incendiilor provocate de coşurile de fum. Ce recomandări dă E.On Gaz
- Scris de Ziua de Cluj
- 12 Dec 2013, 14:56
- Eveniment
- Ascultă știrea

Aproximativ 44% din aceste incidente grave au avut drept cauză exploatarea coşurilor de fum neizolate corespunzător faţă de elemente combustibile, neetanşate sau necurăţate, precum şi improvizaţiile la mijloacele de încălzire şi instalaţiile electrice, arată ISU şi E.On Gaz. "Necurăţarea coşurilor de fum şi a canalelor de evacuare a gazelor arse este cauza cea mai frecventă a producerii intoxicaţiilor şi asfixierilor cu monoxid de carbon", arată acestea.
Statisticile IGSU evidenţiază că din cele aproximativ 4.200 de incendii produse în perioada 1 ianuarie - 31 octombrie un număr de 1.760 au avut la origine exploatarea coşurilor de fum neizolate corespunzător faţă de elemente combustibile, neetanşate sau necurăţate, precum şi improvizaţiile la mijloacele de încălzire şi instalaţiile electricemenţionate mai sus.
"Chiar dacă numărul total al incendiilor la locuinţe este mai scăzut faţă de perioada similară a anului trecut, ponderea cauzelor de tipul celor enumerate se menţine la un nivel ridicat şi, din acest motiv, noua campanie de informare îşi propune nu doar să contribuie la reducerea numărului de incidente, ci şi să schimbe, în timp, atitudinea şi comportamentul legat de utilizarea corectă a surselor de energie", arată ISU şi E.On Gaz.
Potrivit statisticilor ISU, peste 100 de oameni au murit în aceste incendii. Sunt 476 de victime, dintre care 132 şi-au pierdut viaţa. În aceeaşi perioadă a anului trecut, în cele 4.978 de incendii produse au fost rănite 413 persoane, iar 168 dintre acestea au decedat.
„Cel mai mare pericol al utilizării necorespunzătoare a gazelor naturale îl constituie monoxidul de carbon, mai ales în timpul sezonului rece, odată cu punerea în funcţiune a instalaţiilor de încălzire", spune directorul general E.On Gaz România, Frank Hajdinjak.
Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi E.ON România au reînnoit în 25 septembrie, parteneriatul „Împreună pentru siguranţă". În cadrul acestuia, cele două părţi au derulat în comun campanii de informare, prevenire şi conştientizare a cetăţenilor asupra pericolelor la care sunt expuşi în cazul utilizării necore-spunzătoare a diferitelor surse de energie.