Zelenski: Armata ucraineană a eliberat „2.000 de kilometri de teritoriu” / „Armata rusă ne arată ce are mai bun: spatele”

Zelenski: Armata ucraineană a eliberat „2.000 de kilometri de teritoriu” / „Armata rusă ne arată ce are mai bun: spatele”
| Foto: digi24.ro

Armata Ucrainei a recucerit aproximativ „2.000 de kilometri de teritoriu” în septembrie, a anunţat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, adăugând că armata rusă face o „alegere bună” fugind din faţa contraofensivei Ucrainei în nord-estul şi sudul ţării.

„Până acum, de la începutul lunii septembrie, au fost eliberaţi aproximativ 2.000 km de teritoriu”, a spus Volodimir Zelenski într-un mesaj video postat pe Telegram. El nu a precizat dacă este vorba despre kilometri pătraţi. Joi, comandantul-şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujnîi, a declarat că trupele sale au eliberat peste 1.000 de kilometri pătraţi din teritoriul ocupat anterior.

„În ultimele zile, armata rusă ne arată ce are mai bun: spatele. La urma urmei, este o alegere bună pentru ei să fugă”, a spus Zelenski. „Nu există loc în Ucraina pentru ocupanţi şi nu va fi niciodată”, a adăugat el. La începutul lui septembrie, armata ucraineană a anunţat mai întâi o contraofensivă în sud, înainte de a efectua săptămâna aceasta o străpungere neaşteptată şi fulgerătoare a liniilor ruse din nord-est, în regiunea Harkov. Aproximativ 30 de localităţi au fost eliberate, a spus vineri Volodimir Zelenski, dar sâmbătă au fost adăugate pe listă mai multe, odată cu intrarea armatei ucrainene în oraşul Kupiansk, o localitate-cheie aflată de câteva luni în mâinile armatei ruse.

Preluarea sa de către forţele ucrainene ar putea pune o problemă serioasă Moscovei, deoarece oraşul se află pe rute de aprovizionare spre alte poziţii ruse de pe linia frontului. Eliberarea unui alt oraş strategic, Izium, pare, de asemenea, iminentă, armata rusă anunţând că îşi retrage trupele pentru a apăra zona separatistă Doneţk. Moscova cucerise acest oraş după săptămâni de lupte în primăvară, mai scrie AFP.

 

Etichete
Comenteaza