Zilele Maghiare din acest an, la mijlocul lui august. Vezi programul

Zilele Maghiare din acest an, la mijlocul lui august. Vezi programul
Zilele Culturale Maghiare din Cluj, despre care organizatorii spun că este cel mai important eveniment cultural estival al oraşului, vor avea loc în acest an între 13 şi 20 august.

Festivalul multicultural, ajuns la ediția a treia, include concerte, programe pentru copii și tineret, spectacole de teatru, competiții sportive, concursuri gastronomice, expoziții de artă și lansări de cărți sau tururi ghidate ale Clujului. "Zilele Culturale Maghiare din Cluj" sunt organizate de Asociația "Clujul-Oraşul Comoară".

"Avem 230 de evenimente în 40 de locații, din care 25 de concerte, 4 zile de programe pentru copii, proiecții de filme de animație - cu subtitrare în limba română -, jocuri și concursuri pentru tineret, tururi ghidate ale orașului și cimitirului-monument istoric Hazsongard, dar și al clădirilor Secession din Cluj", au precizat organizatorii la conferința de presă din 1 august.

Festivalul debutează cu un concert simfonic și o gală de operă la Opera Maghiară din Cluj. "Concertul celebrează 130 de ani de la nașterea compozitorului Kodály Zoltán, dar include și Dansul morții de Franz Liszt, ca un omagiu pentru marele muzician", au remarcat inițiatorii festivalului.

Clujenii și turiștii vor avea ocazia, de asemenea, să viziteze turnul bisericii din centrul oraşului, "Sf. Mihail"unul dintre cele mai înalte turnuri din Transilvania. Același turn va fi locul desfășurării unui eveniment inedit: în 18 august, aici va concerta, în premieră, grupul de suflători Neumarkt Brass Band.

În Biserica Sf. Mihail se va desfășura și un maraton de orgă cu o durată de aproximativ cinci ore, ce reia o tradiție locală de la începutul secolului 20.

Tot un eveniment în premieră la Cluj va fi opera rock Zrinyi, interpretată în Piața Unirii în 20 august, cu 120 de actori și soliști și urmată de un foc de artificii de zece minute.

Manifestările festivalului se vor desfășura în principal în piața Unirii din centrul Clujului și pe strada Mihail Kogălniceanu care, spre deosebire de anii trecuți, va fi integral destinată "Zilelor Culturale Maghiare". "Strada va fi deschisă dintr-un capăt în altul. Vor exista cam 40-50 de standuri de meșteșugari, zece standuri ale muzeelor și editurilor, terase și o scenă de concerte. Vom avea un perete de cățărat, un teren de street ball, iar în grădina Bisericii Reformate se vor derula programe pentru copii. Vom avea tururi ghidate ale bibliotecilor din Cluj, ale Arhivelor Naționale, dar și multe surprize, printre care un vernisaj neobișnuit la Biserica Franciscană", au menționat organizatorii.

Alte puncte de atracție ale programului sunt spectacolele de teatru pentru copii, unele interactive, expoziția de etnografie de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei, dar și Festivalul Folcloric "Szent Istvan", ajuns la ediția a 14-a, la care vor lua parte 16 ansambluri din 9 țări, inclusiv ansambluri românești.

Nu trebuie uitate nici evenimentele care au făcut și anii trecuți deliciul participanților, este vorba de degustarea de vinuri și tradiționalul concurs de gătit, unde organizatorii speră să se stabilească un nou record.

Etichete
Comenteaza