ZIUA de MĂNĂŞTUR: de la "staţiune" la "haos". Cum îşi văd mănăşturenii cartierul

ZIUA de MĂNĂŞTUR: de la
Campania "Cartierul meu" a ajuns luni dimineaţă în cel mai popular cartier al oraşului. Reporterii ZIUA de CLUJ au stat de vorbă cu cetăţenii, pentru a măsura plusurile şi minusurile cartierului.

Campania "Cartierul Meu" a debutat astăzi în Mănăştur, acolo unde echipa ZIUA de CLUJ a stat de vorbă cu oamenii, pentru a afla care sunt problemele pe care aceştia le întâmpină zi de zi. Părerile sunt împărţite, Mănăşturul fiind catalogat ba ca "staţiune", ba ca "un haos". Aglomeraţia, lipsa locurilor de parcare şi mizeria la tot pasul par a fi principalele puncte negative ale cartierului.

Parcările din cartiere au devenit motive de nemulţumire pentru tot mai mulţi clujeni. Această problemă o găsim şi în Mănăştur, cel mai mare cartier al Clujului. Cele două parcări construite de Primăria Cluj-Napoca nu par să rezolve problema parcărilor din Mănăştur, situaţie care îi nemulţumeşte pe locuitorii din zonă.

Iată câteva din nemulţumirile clujenilor:

"În primul rând, mă deranjează aglomeraţia. Cartierul e foarte aglomerat, sunt maşini peste tot. Ar mai trebui făcute locuri de parcare, parkinguri, chiar dacă am văzut că s-au mai făcut, nu sunt suficiente."

"Per total e ok cartierul, însă probleme mari sunt cu locurile de parcare, mai ales pe aleile înguste din cartier, de multe ori sunt parcate aiurea maşinile şi abia poţi să treci de ele. Ar trebui să fie tratată mai atent această problemă, să se construiască parkinguri, să fie puţin luată în evidenţa autorităţilor această problemă."

"În primul rând, trotuarele sunt pline de maşini. Eu am de umblat pe jos prin locuri aglomerate şi de multe ori mi-e frică să nu fiu lovit. Şi mergând pe trotuar, ies din parcare fără să se asigure şi te pot lovi. Cel puţin într-o parte trebuie să fie îngrădit trotuarul pentru pietoni. Altfel, aici e foarte frumos, ca într-o staţiune, aer bun, dar maşinile sunt peste tot pe trotuare."

"Parcările în primul rând sunt o problemă, mai exact lipsa lor. Facem cereri în fiecare an şi deja de patru ani de zile aşteptăm parcare. E haos total din acest punct de vedere. Şi spaţiile verzi sunt puţine, nu ai unde să stai un pic la iarbă verde, decât dacă mergi la pădure. Prea puţine locuri de plimbat câinii."

"Acuma s-au făcut multe. Şi parcarea şi totuarul, foarte multe lucruri s-au făcut. Să ştiţi că veneau până acuma cu ATV-ul pe trotuar, dar acum au pus stâlpi şi nu mai vin, decât cu bicicleta şi aia nu e aşa mare problemă. E frumos în rest."

"Cred că e destul de aglomerat aici, în Mănăştur. Sunt prea puţine locuri de parcare mai ales pe strada Bucegi, mi se pare că e foarte aglomerat pe acolo. Nu poţi să mergi pe jos. Ar trebui mai multe locuri de parcare în cartierul ăsta. Şi mai multe locuri de plimbat căţeii."

"Drumurile sunt aglomerate, parcări nu prea sunt, e prea aglomerat. Locuri de joacă au mai făcut, chiar sunt. Cea mai mare nemulţumire legată de Mănăştur este că nu se poate circula pe trotuare din cauză că sunt maşini. Ne deranjează şi faptul că trec cu câini şi nu curăţă după ei, lângă containere este mizerie destul de mare, deci ar mai fi lucruri de făcut, de îmbunătăţit"

"Pe mine ca taximetrist ce mă nemulţumeşte este că nu sunt staţii de taxiuri, atâta. Cartierul e curat, altceva nu am de reproşat"

Pe lângă aglomeraţia care îi deranjează pe cei mai mulţi clujeni, o altă problemă care le vine în minte acestora este lipsa curăţeniei. Mănăşturenii sunt nemulţumiţi de modul în care se prezintă cartierul din acest punct de vedere şi se plâng de mizeria dintre blocuri.

"O problemă ar fi cred că administrarea pubelelor de gunoi de la bloc. Mai ales vara, miros foarte urât şi ar trebui înschise mai bine, probabil."

"Sunt probleme la străzi, ca aşa e la noi... Dar totuşi se lucrează, direcţia e una bună, dar se cere mai multă perseverenţă. Pe de altă parte, curăţenia lasă de dorit. E multă mizerie printre blocuri, pe la pubele. Acolo lângă Cinema Dacia, de exemplu, sunt gunoaie peste tot, rar vin să strângă. Nu se poate aşa ceva într-un oraş precum Clujul."

Altă problemă a clujenilor care locuiesc în Mănăştur: locurile concepute pentru a-ţi petrece timpul liber lipsesc cu desăvârşire.

"Locurile de relaxare sau distracţie lipsesc. În afară de zona „la terenuri", care în ultima perioadă sunt promovate, ceea ce e foarte bine pentru că e un loc frumos, în rest nu prea există spaţii sau alte locuri de petrecere a timpului liber în Mănăştur. Categoric ar trebui să existe astfel de locuri în cartier, fiind o zonă foarte mare, cu foarte mulţi oameni."

"Nu-s destul de multe localuri de ieşit. Aşa mai pentru tineri, care să şi arate ca lumea şi să nu fie pline de beţivi."

"Nu sunt locuri pentru a-ţi petrece timpul liber. Câteva parcuri între blocuri, vreo două-trei terase lângă Minerva şi cam atât. Totuşi, sunt zeci de mii de locuitori în Mănăştur, ar trebui să fie locuri speciale pentru a te relaxa şi aici. Suntem nevoiţi de cele mai multe ori să facem un drum până în centru, tocmai pentru că nu există aici spaţii de acest fel."

O altă problemă majoră a cartierului este reprezentată de pasajele subterane existente în cartier. Acestea au fost realizate cu scopul de a asigura traversarea în siguranță a străzilor intens circulate: Primăverii și Calea Florești, însă, din păcate, sunt cu precădere evitate de către locuitorii cartierului. Clujenii preferă să își asume riscul de a traversa străzile prin locuri aglomerate sau nepermise, în loc să folosească pasajele subterane, întrucât aceastea sunt pline de mizerie şi se găsesc într-un stadiu avansat de degradare.

Pe de cealaltă parte, mulţi dintre cei care locuiesc în Mănăştur sunt mulţumiţi de viaţa pe care o au, de confortul de care dispun şi declară că nu ar schimba nimic. Printre caracteristicile pozitive ale cartierului, clujenii ne-au enumerat transportul în comun, care circulă la intervale regulate de timp, existenţa pieţelor, a magazinelor, a băncilor, a dispensarelor medicale. 

Vă invităm pe fiecare dintre voi să vă alăturaţi demersului ZIUA de CLUJ şi ziuadecj.ro şi să ne trimiteţi mesaje, fotografii, imagini video şi comentarii în care să semnalaţi problemele pe care le întâmpinaţi în cartiere la adresa redactie@ziuadecj.ro


Comenteaza