ZIUA de MĂRĂŞTI: Cartierul comunist dominat de betoane
- Scris de Ziua de Cluj
- 13 Aug 2014, 19:27
- Eveniment
- Ascultă știrea
Campania "Cartierul Meu", iniţiată de ZIUA de CLUJ şi ziuadecj.ro, a ajuns miercuri în Mărăşti, acolo unde reporterii au stat de vorbă cu locuitorii din zonă, pentru a afla care sunt problemele pe care aceştia le întâmpină zi de zi. Şi aici, la fel ca în Mănăştur, problema locurilor de parcare pare a fi una din principalele probleme din Mărăşti. Pe lângă acest aspect, clujenii se plâng de lipsa spaţiilor verzi din zonă, de aglomeraţie şi de gălăgie.
Cunoscut pentru monotonie şi ca fiind o zonă înconjurată de betoane, cartierul Mărăşti este perceput la fel şi de locuitorii săi, majoritatea arătându-se nemulţumiţi de lipsa spaţiilor verzi. Ceauşescu a venit special să vadă blocurile de la stradă, pe 21 Decembrie şi Fabricii. S-a declarat încântat: aduceau cu Bulevardul Victoria Socialismului, din Bucureşti.
Construit în mare parte în anii '70-'80, cartierul Mărăşti este o aglomeraţie de blocuri şi betoane. Locuitorii din zonă se plâng, aşadar, de aglomeraţia de imobile, de lipsa spaţiilor verzi şi de aglomeraţia din zonă, care afectează şi traficul rutier, dar şi parcările din Mărăşti. Lipsa spaţiilor verzi pare a fi aspectul care îi deranjează pe cei mai mulţi clujeni. Aceştia se plâng de faptul că nu au unde să se plimbe, să respire aer curat, să se relaxeze sau să îşi scoată copiii la joacă.
Iată câteva din nemulţumirile clujenilor:
"Nu este destulă verdeaţă în cartier, degeaba. Eu sunt profesoară şi am făcut un studiu şi chiar o campanie pe această temă, nu avem media de verdeaţă de cap de locuitor precum au alte zone sau alte oraşe civilizate, deci nu e destul. Eu am fost în multe alte oraşe din Europa şi este complet altă viziune şi alt spaţiu verde. Suntem foarte departe din acest punct de vedere şi, din păcate, distrugem şi ce avem pentru a construi".
„Spaţiile verzi şi locurile de parcare. E un dezastru la acestea. Ar trebui făcute mai multe parcări în zonă şi mai multe spaţii de joacă pentru copii. Nu prea avem unde să îi ducem să se joace, sunt numai betoane prin zonă şi parcurile sunt o raritate în cartier".
„Nu îmi place că nu sunt parcuri, nu sunt spaţii verzi, mizeria din zona Piaţa Mărăşti este cam mare şi nu se face nimic, nu prea vezi oameni care să fie atenţi să nu arunce mizerii pe jos.
"Cred că ar mai trebui create spaţii verzi şi locuri de joacă pentru copii, asta e cel mai necesar aici, în Mărăşti".
Parcările par a fi cele mai mari probleme ale clujenilor atât în cartierele din oraş, cât şi în centrul municipiului. Astfel, nici Mărăştiul nu scapă de chinul aglomeraţiei şi al locurilor de parcare. Din cauză că miile de blocuri din cartier adăpostesc zeci de mii de clujeni, implicit şi aglomeraţia parcărilor este una mare, lucru care creează nemulţumiri în rândul locuitorilor din zonă. Locuitorii cartierului se plâng de lipsa amenajării unor parkinguri care să amelioreze problema.
"O grămadă de garaje din mijlocul blocurilor de aici sunt o problemă. Spaţiul ar putea fi folosit altfel. Vă daţi seama, dacă ar face o parcare măcar pe două nivele s-ar crea mult mai multe locuri de parcare."
"Este foarte aglomerat. Locurile de parcare sunt la pământ, este foarte greu să găseşti un loc de parcare, în zona pieţei nici poveste. Sunt multe maşini, mulţi locuitori şi de aceea e normal că e foarte aglomerat, însă ar trebui luate măsuri pentru a fi ameliorată această problemă."
"Locurile de parcare sunt marea problemă a cartierului. Sunt foarte multe blocuri, mulţi locuitori şi mulţi dintre ei au maşină astfel că se creează o aglomeraţie greu de descris, atât pe străzile principale, cât şi în zonele cu garaje sau alei înguste."
Locuitorii din Mărăşti se mai plâng de mizeria din zonă şi de faptul că se păstrează cu greu curăţenia, în special în zona pieţei Mărăşti, dar şi zgomotul continuu de pe marile bulevarde.
"E multă aglomeraţie şi e mizeria asta, cerşetori şi cam mulţi rromi şi atunci este greu să se păstreze curăţenia. În rest toate-s bune şi frumoase."
"Ce mă deranjează aici e aglomeraţia mare. Eu locuiesc aici la şosea şi trec tot timpul salvările, poliţia, pompierii şi mă enervează că la fiecare 15-20 de minute o sirenă te înebuneşte. E un cartier populat şi ce îmi place este că ai toate facilităţile aici aproape."
"Aglomeraţia e ceea ce ne deranjează aici, în special acum vara e cumplit, nici locuri de parcare nu prea găsim. În rest, nu avem de ce să ne plângem, avem de toate aici, magazine, instituţii, bănci, nu trebuie să mergem până în centru să plătim facturile, spre exemplu."
Pe de cealaltă parte, mulţi dintre cei care locuiesc în Mărăşti sunt mulţumiţi de viaţa pe care o au, de confortul de care dispun, se arată mulţumiţi de varietatea economică Mărăşti: cartierul este considerat a fi un important punct economic. În cartier se găsesc o sumedenie de magazine, supermarket-uri, sedii ale unor importante firme şi instituţii, dar şi un reper reprezentativ al industriei cosmetice româneşti: platforma de producţie Farmec. Şi viaţa culturală poate fi exploatată la maximum în cartier, Mărăştiul fiind locul în care se află mai multe obiective culturale printre care cinematograful Mărăşti, care a fost reabilitat de curând, fosta fabrică de pensule care a fost transformată într-un spaţiu de creaţie şi difuzare a artei contemporane şi Biblioteca Judeţeană „Octavian Goga".
Vă invităm pe fiecare dintre voi să vă alăturaţi demersului ZIUA de CLUJ şi ziuadecj.ro şi să ne trimiteţi mesaje, fotografii, imagini video şi comentarii în care să semnalaţi problemele pe care le întâmpinaţi în cartiere la adresa redactie@ziuadecj.ro