74 de morți în accidentul aviatic din Rusia. Moscova acuză Kievul că a doborât avionul

74 de morți în accidentul aviatic din Rusia. Moscova acuză Kievul că a doborât avionul
| Foto: digi24.ro

Rusia afirmă că avionul cu prizonieri de război ucraineni a fost doborât de forţele de la Kiev, 74 de persoane, între care 65 de prizonieri de război care se îndreptau spre un schimb, fiind ucise.

Avionul militar rusesc de transport s-a prăbuşit miercuri într-o regiune de frontieră din apropierea Ucrainei, iar Moscova a acuzat Kievul că forţele sale l-au doborât. În felul acesta, acuză Moscova, toate cele 74 de persoane aflate la bord au fost ucise, inclusiv 65 de prizonieri de război ucraineni care se îndreptau spre un schimb.

Rusia nu a oferit nicio dovadă care să susţină acuzaţiile, iar Ucraina nu a confirmat sau infirmat informaţia, potrivit AP.

Armata rusă a declarat că prizonierii de război erau transportaţi în regiune pentru un schimb de prizonieri atunci când avionul a fost doborât la ora locală 11:15 a.m.

Il-76 este proiectat să transporte până la 225 de soldaţi, marfă, echipamente militare şi arme, potrivit agenţiei ruse de exporturi militare.

Serviciile de informaţii militare ucrainene au confirmat că urma să aibă loc un schimb, dar au declarat că nu au informaţii despre cine se afla în avion. Moscova nu a cerut ca spaţiul aerian specific să fie menţinut în siguranţă pentru o anumită perioadă de timp, aşa cum s-a întâmplat în schimburile anterioare, a precizat aceasta într-o declaraţie.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că Ucraina va face presiuni pentru o anchetă internaţională cu privire la cele întâmplate. „Este necesar să se stabilească toate faptele, pe cât posibil, având în vedere că prăbuşirea avionului a avut loc pe teritoriul rusesc - în afara controlului nostru”, a declarat el în discursul de noapte.

Ambele cutii negre ale avionului militar rus care s-a prăbuşit ieri au fost recuperate şi sunt în stare bună, potrivit presei de stat, citate de Sky News.

O reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU va avea loc joi în legătură cu accidentul aviatic din Rusia. Un purtător de cuvânt al Franţei la ONU, care prezidează Consiliul, a declarat că reuniunea va începe la ora 22:00. Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, a declarat că Rusia încearcă să stabilească „motivele care au stat la baza actului criminal ucrainean”

. Ucraina nu a confirmat dacă a fost implicată în incidentul de miercuri, dar agenţia sa de informaţii militare a sugerat că Rusia ar fi putut planifica prăbuşirea pentru a submina sprijinul internaţional pentru Ucraina.

Comenteaza