A murit Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS. În '90 a fost distins cu un Nobel pentru Pace

A murit Mihail Gorbaciov, ultimul lider al URSS. În '90 a fost distins cu un Nobel pentru Pace

Ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov, a murit marți, la vârsta de 91 de ani, a anunțat Reuters, citând agențiile de presă din Rusia.

Liderul sovietic era internat de câteva zile în Spitalul Central din Moscova. Unitatea medicală a anunţat marţi seară că Mihail Gorbaciov, în vârstă de 91 de ani, a decedat din cauze naturale. "În această seară, după o lungă boală gravă, Mihail Sergheevici Gorbaciov a decedat", a comunicat Spitalul Clinic Central din Moscova (TSKB), conform agenţiilor de presă Tass şi Interfax.

Mihail Gorbaciov a fost ultimul preşedinte al Uniunii Sovietice, în perioada martie 1990 - decembrie 1991. De asemenea, a deţinut funcţia de secretar general al Partidului Comunist din URSS în perioada martie 1985 - august 1991.

Gorbaciov a fost un susţinător al reformelor în sensul transparenţei instituţionale (glasnost) şi al restructurării sistemului economic şi politic din URSS (perestroika). Reformele pe care le-a promovat, inclusiv în materie de politică externă, au condus la încheierea Războiului Rece, dar Uniunea Sovietică s-a destrămat în 1991.

Pentru eforturile care au condus la încheierea Războiului Rece, la eliberarea statelor comuniste care se aflau în Cortina de Fier, dar şi pentru eliberarea deţinuţilor politici şi iniţierea reformelor în sensul unui sistem politic pluralist, Mihail Gorbaciov a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace în octombrie 1990.

"Preşedintele Vladimir Putin a transmis condoleanţe profunde după moartea lui Mihail Gorbaciov", a declarat în cursul nopţii Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, potrivit agenţiei Interfax, citată de BBC News. "Miercuri dimineaţă, preşedintele va trimite o telegramă de condoleanţe familiei şi prietenilor" lui Gorbaciov, a precizat Peskov.

Mihail Gorbaciov va fi înmormântat în Cimitirul Novodevici din Moscova, lângă soţia sa Raisa, decedată în 1999, a transmis agenția de presă Mediafax

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza