Alertă COD ROȘU de caniculă într-o destinație de vacanță frecventată de români

Alertă COD ROȘU de caniculă într-o destinație de vacanță frecventată de români

După ploi torenţiale şi inundaţii masive, mai multe țări din Europa au parte acum de o săptămână de foc, cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius.

Ministerul Afacerilor Externe din România a lansat, miercuri, o atenționare de călătorie în Croația, unde sunt în vigoare atenționări Cod Roşu şi Portocaliu de caniculă.

„Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români care se află, tranzitează sau intenționează să călătorească pe teritoriul Republicii Croația că, în conformitate cu datele transmise de Institutul Hidro-Meteorologic local, pentru perioada 12 - 14 iulie 2023, au fost emise coduri roşu şi portocaliu de caniculă pentru regiunile Osijek, Zagreb, Karlovac, Gospić, Knin, Rijeka, Split și Dubrovnik”, potrivit unui comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, autoritățile croate recomandă evitarea expunerii directe la soare și o hidratare corespunzătoare și avertizează cu privire la posibilitatea apariției unor disfuncționalități în rețeaua electrică, precum și riscul izbucnirii unor incendii de vegetație.

„Pentru informații actualizate, se recomandă consultarea paginilor web ale Institutului Hidro-Meteorologic Național: https://www.meteo.hr, Automobil Clubului Croat: http://www.hak.hr/en#traffic-flow-and-road-conditions, Companiei Naţionale Croate de Căi Ferate: http://www.hznet.hr, Autorităţii Portuare Croate: http://www.portauthority.hr şi a Agenţiei Croate de Aviaţie Civilă: http://www.ccaa.hr. Ministerul Afacerilor Externe reamintește cetățenilor români că, în situații de urgență, pe teritoriul R. Croația pot apela numărul european unic de urgență 112”, conform comunicatului.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Zagreb: +38514677660 sau +38514610009, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanență. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi numărul de telefon de permanență al misiunii diplomatice a României în Republica Croația: +38598414341.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web http://zagreb.mae.ro, www.mae.ro şi reamintește faptul că cetățenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziție aplicația “Călătorește în siguranță” (http://www.mae.ro/app_cs), care oferă informații şi sfaturi de călătorie.

Comenteaza