Bărbatul căruia i s-a făcut primul transplant de rinichi de porc modificat genetic a murit

Bărbatul căruia i s-a făcut primul transplant de rinichi de porc modificat genetic a murit

Primul pacient din lume care a fost supus unui transplant de rinichi de porc modificat genetic a murit la două luni de la operaţie.

Richard "Rick" Slayman, în vârstă de 62 de ani, suferea de o boală de rinichi în stadiu terminal înainte de a fi supus operaţiei în luna martie.

Spitalul General din Massachusetts (MGH) a declarat, duminică, că nu există niciun indiciu că moartea sa ar fi fost rezultatul transplantului, conform Mediafax.

Transplanturile de alte organe de la porci cu modificări genetice au eşuat în trecut, dar operaţia lui Slayman a fost considerată o reuşită istorică. Pe lângă boala de rinichi, Slayman suferea şi de diabet de tip 2 şi hipertensiune arterială. În 2018, el a avut un transplant de rinichi uman, dar acesta a început să cedeze după cinci ani.

În urma transplantului de rinichi de porc din 16 martie, medicii au confirmat că nu mai are nevoie de dializă, după ce noul organ a funcţionat bine. "Richard Slayman va fi văzut pentru totdeauna ca un far de speranţă pentru nenumăraţi pacienţi cu transplanturi din întreaga lume şi suntem profund recunoscători pentru încrederea şi dorinţa sa de a avansa în domeniul xenotransplantului", a declarat MGH într-un comunicat.

Xenotransplantul este transplantul de celule, ţesuturi sau organe vii de la o specie la alta. "Rick a spus că unul dintre motivele pentru care a fost supus acestei proceduri a fost acela de a oferi speranţă pentru miile de oameni care au nevoie de un transplant pentru a supravieţui", a transmis familia lui Slayman.

Comenteaza