Bombardamentele continuă în Ucraina. Rușii anunță asigurarea "protecției depline" regiunilor care vor fi anexate

Bombardamentele continuă în Ucraina. Rușii anunță asigurarea "protecției depline" regiunilor care vor fi anexate
| Foto: mediafax.ro

Sâmbătă seara, bombardamentele au lovit sudul Ucrainei, în timp ce Rusia a încercat să îşi apere războiul de şapte luni la Naţiunile Unite, chiar dacă încearcă să escaladeze conflictul.

Kievul şi naţiunile occidentale spun că referendumurile din teritoriile pe care Rusia le-a cucerit prin forţă sunt un simulacru menit să justifice o intensificare a ostilităţilor cu trupe nou recrutate, după pierderile de pe câmpul de luptă din Ucraina din ultimele săptămâni.

Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, s-a adresat sâmbătă Adunării Generale a ONU şi presei mondiale, considerând că opoziţia faţă de asaltul Rusiei asupra vecinului său este limitată la Washington şi la ţările aflate sub influenţa sa. Aproape trei sferturi dintre ţările din cadrul adunării au votat pentru împotriva Rusiei şi pentru a-i cere să-şi retragă trupele la scurt timp după invazia din 24 februarie.

Kievul şi Moscova s-au acuzat reciproc pentru bombardamentele din regiunea ucraineană Zaporojia de sâmbătă. Guvernatorul regional Oleksandr Starukh a declarat pe Telegram că forţele ruse au lansat "un atac masiv cu rachete" asupra regiunii, lansate din aproximativ 10 avioane, rănind cel puţin trei persoane.

Agenţia rusă de ştiri de stat RIA, citând surse anonime, a declarat că forţele ucrainene au bombardat un depozit de grâne şi depozite de îngrăşăminte din regiune. Reuters nu a reuşit să verifice afirmaţiile niciuneia dintre părţi.

Lavrov, într-o conferinţă de presă care a urmat discursului său la adunarea de la New York, a declarat că regiunile ucrainene în care se desfăşoară voturile vor fi sub "protecţia deplină" a Moscovei dacă vor fi anexate de Rusia, inclusiv cu arme nucleare. Grupul celor şapte economii industrializate a declarat că nu va recunoaşte rezultatele voturilor.

Ucraina a solicitat o reuniune urgentă a Consiliului de Securitate al ONU în legătură cu referendumurile, acuzând Rusia că încalcă Carta ONU prin încercarea de a schimba graniţele Ucrainei, a declarat pe Twitter purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Oleg Nikolenko.

Putin a ordonat miercuri prima mobilizare a ţării de la al doilea război mondial încoace, un anunţ care a făcut ca unii ruşi să se îndrepte rapid spre graniţe iar preţurile biletelor de avion de la Moscova să explodeze.

Peste 2.000 de persoane au fost reţinute în Rusia pentru că au protestat împotriva proiectului, inclusiv 798 de persoane reţinute în 33 de oraşe sâmbătă, potrivit grupului independent de monitorizare OVD-Info.

Când a fost întrebat sâmbătă de ce atât de mulţi ruşi părăsesc ţara, Lavrov a indicat dreptul la libertatea de circulaţie.

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte ZCJ.RO pe FACEBOOK şi pe Instagram

loading...
Comenteaza