Cadavrele militarilor ruși sunt abandonate fără documente pe câmpul de luptă: "Rușii nu vor să-și repatrieze morții"

Cadavrele militarilor ruși sunt abandonate fără documente pe câmpul de luptă: "Rușii nu vor să-și repatrieze morții"
| Foto: SERGEY BOBOK/AFP via Getty Images

Venirea primăverii pe frontul din Ucraina aduce o nouă problemă greu de gestionat: mirosul greu de suportat al cadavrelor militarilor ruși, abandonați de armata rusă pe câmpul de luptă, după ce multora le-au fost luate documentele.

Odată cu încălzirea vremii, situația cadavrelor abandonate de ruşi a devenit atât de gravă încât autoritățile ucrainene au făcut un apel le cetățeni să ajute la strângerea acestora și punerea lor în saci.

Într-un discurs video adresat rezidenților, guvernatorul regiunii Mikolaiv, Vitali Kim, a cerut ucrainenilor să ajute la strângerea cadavrelor: „Nu suntem niște bestii, nu-i așa?”, i-a implorat el pe civilii ucraineni care au suferit până acum teroarea adusă de armata rusă, scrie CNN, citat de digi24.ro.

Trupele ruse au lăsat în urmă un șir de soldați ruși morți, de vehicule și tancuri distruse. Kim a mai cerut și ca trupurile fără viață ale militarilor ruși să fie puse în congelatoare și să fie trimise înapoi în Rusia pentru a fi identificate prin teste ADN.

După o lună de război, însă, încă nu este clar cum sau dacă rămășițele militarilor ruși sunt repatriate, în condițiile în care regimul a redus la tăcere orice încercare de a face cunoscut publicului rus informații cu privire la bilanțul deceselor. Regimul Putin continuă să mintă populația rusă cu privire la numărul morților din Ucraina, iar numărul exact al militarilor ruși uciși în Ucraina rămâne un mister.

Identificarea cadavrelor soldaților ruși este un lucru dificil pentru autoritățile ucrainene, care încearcă să ofere informații familiilor soldaților ruși printr-un canal de Telegram pe care sunt publicate fotografii cu soldați morți sau capturați, uneori alături de documente de identificare.

„Ne este foarte greu să îi identificăm pe cei morți pentru că documentele și alte forme de identificare le sunt luate de comandanții armatei ruse. Probleme cadavrelor este uriașă, sunt mii.

Înainte, vremea fiind rece, situația nu era atât de gravă, însă acum avem probleme mai ales pentru că rușii nu vor să-și repatrieze morții”, a spus Viktor Andrusiv, consilier la ministerul de interne ucrainean, persoana care se ocupă de respectivul canal de Telegram.

Comenteaza