CANICULĂ în Europa. 1.000 de morți doar în Spania și Portugalia

CANICULĂ în Europa. 1.000 de morți doar în Spania și Portugalia

Europa e cuprinsă de caniculă. În multe țări pompierii se luptă cu incendiile puternice, iar codul roșu de „caniculă extremă” cu temperaturi ridicate a provocat sute de decese deja pe continent. 

Temperaturile din Europa de Vest urmează să depășească 40 de grade Celsius săptămâna aceasta, iar Europa de Sud se luptă deja cu efectele valurilor de căldură, despre care oamenii de știință spun că sunt rezultatul schimbărilor climatice.

În țările de la Marea Mediterană, pompierii se luptă cu incendiile de pădure, râurile au secat și mii de oameni au fost evacuați din casele lor. Până acum, peste 350 de persoane au murit din cauza efectelor caniculei în Spania și 650 în Portugalia, potrivit presei locale.

În Spania aproximativ 350 de persoane ar fi murit între 10 și 15 iulie din cauza căldurii extreme, a estimat institutul de sănătate publică Carlos III. Printre victime se numără un bărbat în vârstă de 60 de ani, care lucra la o companie de salubritate din Madrid. Acesta mătura strada când a căzut din picioare, vineri. Temperatura corpului său era de 41,6 grade când a fost descoperit.

În Portugalia, ministerul portughez al sănătății a declarat sâmbătă seara că peste 650 de persoane au murit din cauza căldurii în săptămâna precedentă, cele mai multe decese având loc în rândul persoanelor în vârstă. O persoană a murit la fiecare 40 de minute, între 7 și 13 iulie, a transmis Reuters, citat de digi24.ro

Temperaturile ridicate sunt rezultatul unei zone de înaltă presiune care se mișcă lent, cu aer fiebinte din Africa de Nord și vor continua inclusiv săptămâna aceasta, iar se vor deplasa spre nord și spre est, spre Franța, Germania, Belgia și Regatul Unit.

Comenteaza