Cât de aproape a fost NATO să intre în război cu Rusia. S-a aflat abia acum

Cât de aproape a fost NATO să intre în război cu Rusia. S-a aflat abia acum
| Foto: Profimedia Images

Un avion de vânătoare rusesc a fost aproape de a doborî un avion de supraveghere britanic anul trecut, potrivit unui document militar american divulgat, care circulă online.

Incidentul a avut loc pe 29 septembrie în largul coastelor Crimeei, a relatat Washington Post, citând documentul, scrie g4media.ro.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a dezvăluit incidentul în fața parlamentului în octombrie, când a declarat că un avion de vânătoare rus a „lansat o rachetă” în apropierea unui avion de spionaj britanic neînarmat, care patrula în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre.

La vremea respectivă, Wallace a declarat că Marea Britanie nu a considerat cazul ca fiind o escaladare deliberată din partea rușilor, ci că acesta s-a datorat unei defecțiuni tehnice, acuzând totodată Moscova că a acționat în mod nechibzuit.

Documentul divulgat de Pentagon se referă la incident ca la o „aproape doborâre a avionului britanic RJ”, o referire la porecla „Rivet Joint”, comună pentru avioanele de recunoaștere RC-135. De asemenea, documentul detaliază alte câteva întâlniri între avioanele rusești și avioanele americane, britanice și franceze aflate în zboruri de supraveghere între octombrie și februarie.

În conformitate cu articolul 5 din tratatul NATO, un atac armat împotriva unui membru este considerat un atac împotriva alianței în ansamblu.

Raportul arată că incidentul a fost mai semnificativ decât a fost dezvăluit anterior și că ar fi putut atrage SUA și aliații din NATO direct în războiul din Ucraina.

Comenteaza