Ce spune șeful spionajului britanic despre amenințarea lui Putin cu bombe nucleare

Ce spune șeful spionajului britanic despre amenințarea lui Putin cu bombe nucleare

Șeful GCHQ, Jeremy Fleming, a spus, marți, că una dintre sarcinile serviciului britanic de informaţii este să monitorizeze dacă Kremlinul face vreunul dintre pașii preliminari necesari înainte ca o armă tactică să fie pregătită.

Fleming a afirmat că agenția de spionaj din Marea Britanie nu a observat niciun indiciu care ar sugera că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară tactică în sau în jurul Ucrainei, în ciuda declarațiilor belicoase recente ale lui Vladimir Putin.

El a precizat că nu există niciun semn că Rusia ar fi angajată în vreun pas tehnic pregătitor: „Sper că vom vedea indicatori dacă ar începe să meargă pe această cale”, a spus șeful spionului într-un interviu BBC, conform The Guardian.

Experții spun că este nevoie de timp pentru a scoate astfel de focoase din depozit și ar trebui să fie posibil ca o agenție de spionaj precum GCHQ sau omologul său american, NSA, să monitorizeze astfel de mișcări.

„Este un proces vizibil”, a spus Pavel Podvig, expert nuclear rus și cercetător senior la Institutul ONU pentru Cercetare în Dezarmare. „Dacă se grăbește cu adevărat, vorbim despre ore. Va fi vizibil și va fi făcut vizibil.”

Luna trecută, Putin a spus că va folosi „toate mijloacele disponibile” pentru a apăra teritoriul rus, inclusiv părțile din Ucraina pe care a încercat să le anexeze – și a susținut că bombele atomice aruncate în 1945 de SUA „au creat un precedent”.

Acest lucru l-a determinat pe președintele SUA, Joe Biden, să avertizeze săptămâna trecută că lumea a fost mai aproape de Armaghedon decât oricând de la criza rachetelor cubaneze din 1962 – dar consilierii săi au spus ulterior că afirmațiile președintelui american nu s-au bazat pe informații.

Comenteaza