Centrala nucleară de la Cernobîl a ajuns într-o singură zi pe mâinile armatei lui Putin. Pericol RADIOACTIV

Centrala nucleară de la Cernobîl a ajuns într-o singură zi pe mâinile armatei lui Putin. Pericol RADIOACTIV
| Foto: https://www.washingtonpost.com/

Trupele rusești au câștigat joi seara controlul asupra centralei nucleare de la Cernobîl, unde au fost raportate lupte în cursul zilei, anunță consilierul prezidențial ucrainean Mykhailo Podolyak, citat de Reuters.

Autoritățile ucrainene raportaseră în cursul zilei de joi că militarii ruși au pătruns în Ucraina de pe teritoriul Belarusului prin zona unde se află centrala nucleară. 

Armata rusă a cucerit iniţial zona din jurul centralei de la Cernobîl. Angajații instituției au fost luați prizonieri de război. Situația este cu atât mai tensionată cu cât centrala de la Cernobîl e un obiectiv strategic pentru Ucraina.

„Membrii Gărzii naţionale care protejează depozitul opun o rezistenţă îndârjită”, a scris pe Telegram, Anton Gheraşcenko, consilier în Ministerul de Interne ucrainean. ”Dacă depozitul este distrus de loviturile de artilerie ale adversarului, praful radioactiv ar acoperi Ucraina, Belarusul şi ţările UE”, a adăugat acesta.

Accidentul nuclear de la Cernobîl a fost un accident major în centrala nucleară, pe data de 26 aprilie 1986 la 01:23 noaptea, care s-a compus dintr-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. 

Comenteaza