Cine este noul premier al Franței. Cel mai tânăr din istorie și homosexual declarat

Cine este noul premier al Franței. Cel mai tânăr din istorie și homosexual declarat
| Foto: rador.ro

Președintele Emmanuel Macron l-a numit marți pe Gabriel Attal, în vârstă de 34 de ani, în funcția de prim-ministru, devenind astfel cel mai tânăr premier din istoria Republicii Franceze și primul care este deschis homosexual.

Emmanuel Macron a declarat că se „bazează” pe „energia” lui Gabriel Attal pentru a pune în aplicare „proiectul său de rearmare și regenerare”, „în conformitate cu spiritul anului 2017: depășire și îndrăzneală”, scrie g4media.ro.

Elysée a confirmat într-un comunicat de presă că tânărul ministru al educației a fost numit la Matignon, însărcinat de șeful statului cu „formarea unui guvern”.

Gabriel Attal a dat asigurări, după oficializareea desemnării, că va fi „întotdeauna” alături de profesia didactică.

„Vreau să vă spun cu adevărat că împărtășesc cu voi convingerea că școala este cea mai puternică armă pe care o avem pentru a schimba societatea”, a declarat ministrul Educației la finalul reuniunii, în timp ce vestea numirii sale efective la Matignon se răspândea în presă. „Oricare ar fi schimbările care vor urma, această convingere nu va înceta niciodată să mă însoțească și (…) mă veți găsi mereu, mereu alături de voi”, a adăugat el, fără a face referire la noile sale atribuții.

Tânărul și popularul ministru al educației îi va succeda lui Elisabeth Borne, care a fost nevoită să demisioneze luni după douăzeci de luni în fruntea guvernului.

 
Liderul France Insoumise, Jean-Luc Mélenchon, a declarat că, odată cu numirea lui Gabriel Attal la Matignon, „funcția de prim-ministru dispare”, în favoarea unui „purtător de cuvânt”, funcție pe care a deținut-o în timpul primului mandat de cinci ani al lui Emmanuel Macron.

„Attal se întoarce la funcția de purtător de cuvânt. Funcția de prim-ministru dispare. Monarhul prezidențial guvernează singur cu curtea sa. Vai de popoarele ale căror prinți sunt copii”, a scris fostul candidat la prezidențiale la X.

Comenteaza