Continuă criza din Ucraina. Forţele ruse bombardează peste 40 de oraşe în Donbas

Continuă criza din Ucraina. Forţele ruse bombardează peste 40 de oraşe în Donbas
| Foto: digi24.ro

Forţele ruse au bombardat peste 40 de oraşe din regiunea Donbas, în estul Ucrainei, a declarat armata ucraineană, ameninţând să închidă ultima cale principală de scăpare pentru civilii prinşi în calea invaziei lor, aflată acum în a patra lună, relatează Reuters.

După ce nu a reuşit să cucerească capitala Ucrainei, Kiev, sau al doilea oraş al acesteia, Harkov, Rusia încearcă să preia controlul deplin asupra Donbasului, format din două provincii estice pe care Moscova le revendică în numele separatiştilor.

Rusia a trimis mii de trupe în regiune, atacând din trei părţi în încercarea de a încercui forţele ucrainene care rezistă în oraşele Sievierodonetsk şi Lysychansk. Căderea acestora ar lăsa întreaga provincie Luhansk sub control rusesc, un obiectiv cheie al Kremlinului.

"Ocupanţii au bombardat peste 40 de oraşe din Doneţk şi regiunea Luhansk, distrugând sau deteriorând 47 de situri civile, inclusiv 38 de case şi o şcoală. Ca urmare a acestui bombardament, cinci civili au murit şi 12 au fost răniţi", a precizat pe Facebook Forţa operativă comună a forţelor armate ucrainene. În comunicat se precizează că au fost respinse 10 atacuri inamice, au fost distruse patru tancuri şi patru drone şi au fost ucişi 62 de "soldaţi inamici".

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că trupele ruse "ne depăşesc puternic numeric" în unele părţi din est. Reuters nu a putut confirma în mod independent rapoartele privind câmpul de luptă.

În timp ce Moscova încearcă să îşi consolideze controlul asupra teritoriului pe care l-a cucerit, preşedintele Vladimir Putin a semnat un decret care simplifică procesul de obţinere a cetăţeniei ruse şi a paşapoartelor pentru locuitorii din districtele capturate.

Parlamentul rus a eliminat miercuri limita superioară de vârstă pentru serviciul contractual în armată, subliniind necesitatea de a înlocui trupele pierdute.

Într-un discurs video de noapte târziu, Zelenski, comentând noile reguli de înrolare ruseşti, a declarat: "Ei nu mai au suficienţi tineri, dar încă mai au dorinţa de a lupta. Va fi nevoie de timp pentru a zdrobi această voinţă".

Zelenski a declarat săptămâna aceasta că conflictul ar putea fi încheiat doar prin discuţii directe între el şi Putin.

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza