Cum arată cifrele dezastrului în războiul din Ucraina. A fost prezentat bilanțul victimelor

Cum arată cifrele dezastrului în războiul din Ucraina. A fost prezentat bilanțul victimelor
| Foto: g4media.ro

Se estimează că până la 40.000 de civili ucraineni şi peste 100.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în războiul din țara vecină, care a început acum 9 luni de zile.

Retragerea anunţată a Rusiei din Herson şi un potenţial impas în luptele din timpul iernii ar putea oferi ambelor ţări o oportunitate de a negocia pacea, a declarat miercuri generalul american Mark Milley, şeful Statului Major al armatei.

El a declarat că până la 40.000 de civili ucraineni şi "mult peste" 100.000 de soldaţi ruşi au fost ucişi sau răniţi în acest război, aflat acum în a noua lună. "Acelaşi lucru probabil şi de partea ucraineană", a adăugat Milley, potrivit AP.

"A existat o cantitate imensă de suferinţă, suferinţă umană", a spus el la The Economic Club of New York.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marţi că este deschis la discuţii de pace cu Rusia pentru a pune capăt războiului, dar numai cu condiţia ca Rusia să returneze toate teritoriile ocupate de Ucraina, să ofere compensaţii pentru daunele de război şi să fie urmărită penal pentru crime de război.

Rusia a declarat că este deschisă la discuţii, iar săptămâna aceasta a anunţat că a început o retragere din Herson. Zelenski a avertizat că ruşii se prefac că se retrag din Herson pentru a atrage armata ucraineană într-o bătălie sângeroasă în oraşul strategic, o poartă de intrare în Peninsula Crimeea ocupată de Rusia.

Milley a declarat că Rusia a adunat între 20.000 şi 30.000 de soldaţi în Herson şi că o retragere completă ar putea dura câteva săptămâni. "Indicatorii iniţiali arată că, de fapt, o fac. Au făcut anunţul public că o fac. Cred că o fac pentru a-şi păstra forţele pentru a restabili liniile defensive la sud de râul Nipru, dar asta rămâne de văzut", a spus el.

Milley a spus că este posibil ca ruşii să folosească retragerea pentru a-şi reseta trupele în vederea unei ofensive de primăvară, dar "există, de asemenea, o oportunitate aici, o fereastră de oportunitate pentru negocieri".

Comenteaza