Cum arată planul secret al Rusiei pentru destabilizarea Rep. Moldova. A fost dezvăluit într-un document

Cum arată planul secret al Rusiei pentru destabilizarea Rep. Moldova. A fost dezvăluit într-un document
| Foto: digi24.ro

Un document atribuit Serviciului Federal de Securitate al Rusiei arată că Moscova are un plan de destabilizare a Republicii Moldova şi de subminare a eforturilor sale de a se apropia de statele membre UE şi NATO.

Printre obiectivele planului se numără forţarea Moldovei de a fi dependentă de importurile de gaze ruseşti, prin amplificarea conflictelor sociale şi blocarea eforturilor sale de a câştiga influenţă în regiunea secesionistă pro-rusă a Transnistriei.

Documentul include şi obiective pe termen mediu şi lung, cum ar fi ascensiunea de grupuri de influenţă pro-ruse stabile în elitele politice şi economice din Republica Moldova şi formarea unei atitudini negative faţă de NATO.

Statele Unite şi Ucraina au avertizat în mod repetat cu privire la eforturile Rusiei de a destabiliza guvernul moldovean, iar Regatul Unit a anunţat acordarea de sprijin financiar pentru a ajuta Republica Moldova să facă faţă preţurilor ridicate la energia gazelor, transmite CNN.

Partidul pro-rus ŞOR a organizat proteste săptămânale în Chişinău, adunând câteva mii de oameni nemulţumiţi de preţurile ridicate la energie.

Liderul partidului pro-rus, Ilan Şor, este un om de afaceri acuzat că are legături cu Rusia şi pentru furtul a miliarde de dolari din băncile moldoveneşti în 2014, fiind sancţionat de Departamentul Trezoreriei SUA în octombrie 2022, scrie CNN.

Comenteaza