Cutremur devastator în Japonia. Sunt deja peste 30 de morți

Cutremur devastator în Japonia. Sunt deja peste 30 de morți
| Foto: digi24.ro

Numărul morţilor în urma cutremurului puternic care s-a produs luni în centrul Japoniei a crescut la 30, au anunţat marţi autorităţile din prefectura Ishikawa, epicentrul seismului, relatează AFP.

Jumătate dintre decese au fost înregistrate în portul Wajima din Peninsula Noto, în partea nordică a prefecturii Ishikawa, au transmis autorităţile locale, adăugând că 14 persoane au fost grav rănite şi "multe" rănite uşor.

Japonia se află marţi într-o cursă contra cronometru pentru a găsi supravieţuitori în urma cutremurului care a devastat Peninsula Noto.

Survenit luni la ora 16:10 (0710 GMT), principalul cutremur dintre cele peste 150 de cutremure majore resimţite până marţi dimineaţă a înregistrat o magnitudine de 7,5, conform Institutului Geofizic al SUA (USGS), şi de 7,6, conform Agenţiei Meteorologice din Japonia (JMA).

Seismul, care a fost resimţit până la Tokyo, a provocat, de asemenea, pagube materiale imense şi un tsunami luni, în largul coastei Mării Japoniei, care în cele din urmă a rămas mic, fiind măsurate valuri de 1,2 metri înălţime.

Nivelul riscului de tsunami, care a declanşat iniţial o alertă maximă rară din partea JMA, a fost apoi retrogradat şi apoi ridicat definitiv marţi la ora 10:00 (01:00 GMT) de către aceeaşi agenţie.

Cutremurele au provocat "multe victime" şi pagube materiale extinse, a declarat marţi premierul japonez Fumio Kishida. "Ducem o cursă contra cronometru" pentru a salva vieţi, a adăugat el.

Un mare incendiu a devastat o parte din centrul oraşului Wajima, un mic port istoric din nordul Peninsulei Noto. O clădire comercială cu şase etaje s-a prăbuşit, de asemenea, ca urmare a cutremurului.

Peste 32.000 de locuinţe erau marţi fără energie electrică, iar multe localităţi din prefectura Ishikawa au rămas fără acces la apă potabilă.

Comenteaza