Dezastru ecologic în Siberia. 20.000 de tone de motorină s-au scurs într-un râu

Dezastru ecologic în Siberia. 20.000 de tone de motorină s-au scurs într-un râu
| Foto: siberiantimes.com

Imaginile care au circulat online arată o situaţie îngrozitoare în aprioprierea oraşului Norilsk în zona artică a Rusiei, unde a fost introdusă stare de urgență, după ce aproape 20.000 de tone de motorină s-au scurs dintr-un rezervor de combustibil.

Scurgerea a avut loc pe 29 mai în districtul Kayerkan din Norilsk, iar imaginile arată impactul dramatic asupra mediului, potrivit The Siberian Times.

Combustibilul a fost depozitat acolo pentru a asigura funcționarea permanentă a combinatului din zonă, în cazul unei întreruperi a alimentării cu gaz. Motivul exact al scurgerii nu este încă de stabilit, însă o declarație a companiei Norilsk Nickel, cel mai mare producător mondial de paladiu, care operează parcul industrial sugerează că motivul ar fi topirea gheții din zona arctică. 

„Din cauza topirii bruște a permafrostului care a servit mai mult de 30 de ani fără probleme, rezervorul de stocare a combustibilului de motorină a fost deteriorat, rezultând o scurgere de combustibil”, se arată în declarația companiei.

Salvatorii marini din Murmansk au fost transportați în Norilsk pentru a ajuta la atenuarea consecințelor catastrofei ecologice. Motorina s-a scurs în râul Ambarnaya de 60 km lungime care se varsă în Lacul Pyasino.

Vladimir Putin a declarat stare de urgenţă în zonă şi le-a cerut autorităţilor locale şi guvernatorului regiunii Krasnoyarsk, Alexander Uss, să rezolve situaţia.

Norilsk se află la 2.900 kilometri distanţă de Moscova, iar apele răului Ambarnaya ajung în Oceanul Arctic. 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza