Jurnalist, laureat al unui Nobel pentru Pace, atacat într-un tren în Rusia. „Au turnat vopsea de ulei cu acetonă. Ochii îmi ard îngrozitor”

Jurnalist, laureat al unui Nobel pentru Pace, atacat într-un tren în Rusia. „Au turnat vopsea de ulei cu acetonă. Ochii îmi ard îngrozitor”

Jurnalistul rus Dmitri Muratov, laureat al premiului Nobel pentru Pace, a fost stropit cu vopsea într-un tren care circula pe ruta Moscova-Samara, de către un atacator necunoscut.

Muratov a fost stropit cu vopsea într-un tren care circula pe ruta Moscova-Samara, de către un atacator necunoscut. Informația inițială a fost publicată de proiectul „Novaia Gazeta. Europa”, care a fost lansat de angajații Novaia Gazeta ce au ales să părăsească Rusia, din cauza cenzurii impuse de Kremlin, transmite publicaţia Forbes.ru, citată de libertatea.ro. 

„Au turnat vopsea pe bază de ulei cu acetonă în compartiment. Ochii îmi ard îngrozitor. În trenul de la Moscova la Samara. Plecarea a fost deja amânată cu 30 de minute. Voi încerca să mă spăl”, a declarat Dmitri Muratov. „Au strigat: Muratov, e pentru băieţii noştri”, a relatat jurnalistul, citat de Novaia Gazeta Europa.

Atacurile cu vopsea roșie sunt stigma pe care suporterii regimului Putin o aplică la adresa celor considerați disidenți, un statut inacceptabil în Rusia. 

Dmitri Muratov, redactorul-şef al ziarului independent Novaia Gazeta, laureat la Nobelul pentru pace, şi-a închis publicaţia din data de 29 martie până la sfârşitul războiului din Ucraina. Acesta a explicat că a luat această măsură după ce a primit al doilea avertisment din partea autorităţii din Rusia care controlează informaţiile şi comunicarea în masă. 

Legislația din Rusia conține o listă cu mai multe nume de ONG-uri, jurnaliști sau site-uri din afara țării, catalogate drept „agenți străini”. Orice articol care implică un nume de acest fel trebuie marcat ca atare. Orice publicație care nu respectă prevederea riscă să fie închisă.

Citeşte şi: Redactor-şef din Rusia, laureat la Nobelul pentru pace, şi-a închis publicaţia până la sfârşitul războiului din Ucraina

Comenteaza