Doi copilaşi ucraineni şi-au văzut mama împuşcată în cap. Strigătul de disperare al tatălui: "Lăsaţi-mă să-mi salvez copiii"

Doi copilaşi ucraineni şi-au văzut mama împuşcată în cap. Strigătul de disperare al tatălui: "Lăsaţi-mă să-mi salvez copiii"

 

Doi copii din Kiev au văzut când mama lor a fost împuşcată în cap în încercarea de a fugi din calea bombardamentelor.  
 

Potrivit Kyiv Independent, Svitlana Zhulina, în vârstă de 46 de ani, a fost împuşcată direct în cap de un lunetist rus în timp ce se afla la volan. Femeia se afla alături de soţ şi de cei doi copii ai săi, în vârstă de 8, respectiv 10 ani. Familia încerca să plece din Kiev atunci când maşina lor a fost atacată. Andriy, soţul femeii care se afla pe scaunul din dreapta, a rememorat pentru jurnalişti acele momente tragice.

El spune că dintr-odată a auzit o bubuitură puternică, iar în secunda următoare capul soţiei sale a căzut peste umărul său. A realizat imediat ce s-a întâmplat şi primul său reflex a fost să oprească maşina pentru a nu pune în pericol viaţa celor doi băieţi care se aflau pe bancheta din spate. "Copiii erau îngroziți. Un glonț tocmai trecuse prin parbriz, iar mama lor care conducea mașina era acum moartă", povesteşte îndurerat bărbatul. De frica luneştilor, Andriy şi-a scos copiii pe geamul din spate al maşinii. Mai întâi l-a scos pe fiul cel mare, Artem, apoi pe mezinul familiei, Myroslav. Când s-a întors să-l ia din maşină şi pe fiul cel mic, Andriy a fost la rândul său împuşcat.

Lunetiştii l-au nimerit în picior: "S-a uitat la piciorul meu (n.red. Myroslav - băiatul în vârstă de 8 ani) și a văzut o gaură mare: 'Tată, este o gaură acolo'". Bărbatul povesteşte că focurile de armă nu doar că nu s-au oprit, dar au continuat într-o cadenţă şi mai ridicată. Maşina a fost ciuruită, iar Andriy a fost nimerit şi în celălalt picior. "Rușii au continuat să tragă în mașină. Voiau să-i nimerească pe copii", mai spune bărbatul, potrivit Kyiv Independent. Focul s-a oprit abia când în zonă a ajuns un convoi militar rusesc. Soldaţii ruşi care au luat contact cu el i-au verificat mai întâi telefonul să vadă dacă a apucat să sune pe cineva şi să le dezvăluie poziţia şi abia apoi s-au interesat de starea copiilor şi a lui.

Pentru că nu au găsit nimic compromiţător în telefon, soldaţii ruşi şi-au schimbat atitudinea. Au încercat chiar să aducă un ofiţer medical, dar din nefericire pentru Andriy nimeni nu le-a răspuns. "Sângeram puternic și și-au dat seama că trebuie să facă ceva. Au încercat să cheme ofițerii lor medicali, însă nimeni nu a răspuns", mai spune bărbatul. Andriy mai afirmă că a existat şi un scurt dialog între el şi unul dintre militarii ruşi.

"Mi-au spus: 'Ai doi copii de care trebuie să ai grijă'. Am răspuns: 'Mulțumită lunetiștilor voștri'. Mi-au răspuns: 'Totuși, nu muri'. O să încerc. Lăsați-mă să-mi salvez copiii", a declarat ucraineanul. Acesta a mai povestit că ruşii i-au permis să-şi cheme socrii pentru a-i lua pe cei doi copii de acolo. Atunci când bătrânii au ajuns, soldaţii ruşi l-au ajutat pe Andriy, împuşcat în ambele picioare, să se urce în maşină şi i-au direcţionat apoi spre spitalul din Khmelnytskyi, un oraş situat în vestul Ucrainei, aflat totuşi la câteva ore bune de mers cu maşina, potrivit observatornews.ro.

Comenteaza