Donald Trump face o ultimă încercare de a contesta victoria lui Joe Biden

Donald Trump face o ultimă încercare de a contesta victoria lui Joe Biden
| Foto: https://www.bloomberg.com/

Este ziua în care cele două Camere ale Congresului american se întrunesc în ședință comună, pentru a lua act oficial de rezultatele alegerilor din 3 noiembrie și pentru a le valida.

Procedura, care în mod normal ar trebui să fie o formalitate, se desfășoară sub o înaltă tensiune, sporită de presiunea străzii și de eforturile lui Donald Trump de a face o ultimă încercare de a contesta victoria contracandidatului său democrat.

În capitala federală Washington au apărut încă din timpul nopții susținătorii lui Donald Trump, cel care a pierdut alegerile, dar care susține că a fost furat la vot. Câteva sute de admiratori ai săi au încercat să se apropie de Casa Albă, dar nu sunt lăsați. În zonă sunt și contestatari ai președintelui aflat pe sfârșit de mandat. Primăria și Poliția din Washington se tem de confruntări între cele două tabere sau între protestatari și forțele de ordine. Preventiv, a fost mobilizată și Garda Națională. 

„Orice se va întâmpla cu președintele Trump în următoarele 15 zile, el este președintele ales al acestei republici, iar noi nu-l recunoaștem pe agentul chinez comunist Joe Biden, nici pe cei care îl controlează”, strigă adepții lui Donald Trump.

Deși anticipată, această surescitare populară este îngrijorătoare, pentru că poate degenera în violențe. Susținătorii lui Donald Trump sunt cu atât mai nervoși, cu cât au aflat că vicepreședintele Mike Pence i-a spus lui Trump că nu va încălca Constituția și nu va încerca să răstoarne în Congres rezultatul alegerilor. 

Comenteaza