Europa, tot mai aproape de un război cu Rusia? Semnal de alarmă tras de șeful armatei norvegiene

Europa, tot mai aproape de un război cu Rusia? Semnal de alarmă tras de șeful armatei norvegiene
| Foto: capital.ro

Se înmulţesc vocile care cer Europei şi forţelor NATO să fie pregătite de orice, în contextul războiului din Ucraina, pe măsură ce Rusia nu-şi atinge obiectivele, iar frustrarea creşte la Kremlin.

Rusia poate începe un război cu Europa chiar şi în următorii trei ani, recunoaşte şeful apărării norvegiene: „Timpul de care dispunem se scurge. Nu ştim ce se va întâmpla cu Moscova peste trei ani. Nu avem mult timp Există acum o fereastră care ar putea dura unul, doi, poate trei ani, pentru a investi şi mai mult într-o apărare sigură. Nu ştim ce se va întâmpla cu Rusia peste trei ani".

Persoana care vorbeşte şi lansează o nouă alarmă şi un orizont de timp indicat cu o precizie nu este oricine, ci Eirik Kristoffersen, şeful apărării norvegiene, una dintre ţările cele mai imediat expuse în Atlantic. apărare împotriva Rusiei, pe frontul de nord al Europei.

Zvourile privind o lărgire a frontului au început cu documentul secret al forţelor armate germane scurs către unii reporteri europeni şi apoi confirmat la Berlin. Potrivit acelui document, Germania se pregăteşte deja pentru un atac direct al lui Vladimir Putin asupra NATO în vara anului 2025.

Inima atacului ar fi „coridorul Suwalki”, acea fâşie de pământ din Polonia care uneşte geografic Kaliningrad – exclava Rusiei unde Moscova a plasat de mult timp focoase nucleare şi rachete Iskander – şi Belarus.

Amiralul Rob Bauer, preşedintele Comitetului Militar NATO, a continuat a doua zi: „Trebuie să ne dăm seama că nu trăim o viaţă paşnică. Şi din acest motiv ne pregătim pentru conflictul cu Rusia”. Pentru amiralul Bauer, în caz de război ar fi necesară mobilizarea unui număr mare de civili şi, ţinând cont de epuizarea rezervelor de arme şi muniţie asociată conflictului dintre Rusia şi Ucraina, ar trebui stabilită o producţie pe scară largă.

Comenteaza