Francezii își votează astăzi noul Parlament. Care este formațiunea favorită, conform sondajelor

Francezii își votează astăzi noul Parlament. Care este formațiunea favorită, conform sondajelor
| Foto: mediafax

Alegătorii francezi votează duminică în prima etapă a alegerilor legislative în două tururi convocate de preşedintele Emmanuel Macron.

Rezultatul votului, în urma celui de-al doilea tur din 7 iulie şi a unei campanii electorale pe repede-înainte, rămâne extrem de incert, în contextul în care competiţia se dă între trei blocuri politice majore: Rassemblement National (RN) - formaţiunea de extremă dreapta a lui Marine Le Pen – alianţa de centru a preşedintelui Emmanuel Macron şi coaliţia Noul Front Popular care include forţe de centru-stânga, verzi şi de stânga dură, scrie Mediafax.

Favorită în cursa electorală, conform ultimelor sondaje, este Adunarea Națională, formațiune de extremă dreapta, cu un puternic mesaj anti-migrație.

Naționaliștii ar putea să adune până la 37% din voturi și, în premieră după al doilea Război Mondial, să formeze noul Guvern.

Partidele de stânga, reprezentate de coaliția Noul Front Popular, sunt cotate cu aproape 29%, iar formațiunea  susținută de președinte, Ensemble, ar putea acumuleze până la 21% din voturi, potrivit Euronews.ro.

Alegerile au loc după ce, pe 9 iunie, președintele francez Emmanuel Macron a dizolvat parlamentul bicameral. Decizia a fost influențată de ascensiunea extremei dreapta, care a câștigat alegerile europene.

Până la ora locală 12:00, 25,9% dintre alegători şi-au exprimat votul, spre deosebire de 18,43% înregistrat la aceeaşi oră în 2022.

Comenteaza