Întorsătură de situație în cazul Prigojin! Liderul grupului Wagner s-ar fi întors în Rusia

Întorsătură de situație în cazul Prigojin! Liderul grupului Wagner s-ar fi întors în Rusia
| Foto: telegraph.co.uk

Preşedintele belarus Alexander Lukaşenko, care luna trecută a negociat un acord pentru a pune capăt unei revolte armate în Rusia, a anunțat, joi, că liderul mercenarilor ruşi Evgheni Prigojin nu se mai află în Belarus.

Lukaşenko a declarat joi reporterilor că Prigojin se află acum în Sankt Petersburg, al doilea oraş al Rusiei, sau s-ar putea să se fi deplasat la Moscova. "El nu se află pe teritoriul Belarusului". Lukaşenko a mai spus că problema relocării unităţilor Wagner în Belarus nu a fost rezolvată şi că va depinde de deciziile Rusiei şi ale lui Wagner.

Comentariile sale au evidenţiat incertitudinile uriaşe din jurul termenilor şi implementării acordului care a pus capăt revoltei, despre care preşedintele rus Vladimir Putin a spus că ar fi putut arunca ţara într-un război civil, relatează Reuters.

Televiziunea de stat rusă a lansat miercuri un atac feroce la adresa lui Prigojin şi a declarat că o investigaţie cu privire la ceea ce s-a întâmplat este încă în curs de desfăşurare. Lukaşenko a declarat că a fost de acord să se întâlnească cu Putin în viitorul apropiat şi că va discuta cu acesta despre situaţia lui Prigojin. Prigojin este "absolut liber" şi Putin nu îl va "elimina", a adăugat Lukaşenko.

Acesta a declarat că o ofertă pentru Wagner de a staţiona o parte din luptătorii săi în Belarus - o perspectivă care a alarmat ţările vecine din NATO - este încă valabilă. "Nu construim tabere. Le-am oferit mai multe foste tabere militare care au fost folosite în perioada sovietică, inclusiv lângă Osipovichi. Dacă ei sunt de acord. Dar Wagner are o viziune diferită pentru desfăşurare, bineînţeles, nu vă voi spune despre această viziune", a spus el.

Lukaşenko a mai spus că nu consideră că o prezenţă a lui Wagner în Belarus reprezintă un risc pentru ţara sa şi că nu crede că Wagner ar lua vreodată armele împotriva Belarusului.

Comenteaza