Joe Biden, la summitul NATO: „Peste 5.000 de militari vor veni în România”

Joe Biden, la summitul NATO: „Peste 5.000 de militari vor veni în România”
| Foto: militarytimes.com

Statele Unite îşi vor spori prezenţa militară în Europa, a declarat preşedintele Joe Biden la summitul NATO de la Madrid, ca răspuns la invazia Rusiei în Ucraina. Printre măsurile anunţate este şi prezenţa unei brigăzi de 5.000 de militari în România.

Biden a declarat că summitul liderilor NATO de la Madrid este "istoric" şi că desfăşurările suplimentare ale SUA vor "trimite un mesaj clar că NATO este puternică şi unită".

Preşedintele american a precizat că o "brigadă rotativă suplimentară" va veni în România, urmând a fi formată din 3.000 de luptători şi din 2.000 de persoane personal combatant.

Statele Unite vor stabili un cartier general permanent pentru Corpul 5 de armată SUA în Polonia, a declarat Biden.

De asemenea, două escadrile de avioane de luptă F-35 vor ajunge în Marea Britanie, echipamente de apărare aeriană în Italia şi Germania, iar în Spania vorr ajunge două distrugătoare, pe lângă cele patru deja prezente.

"Statele Unite îşi vor îmbunătăţi poziţia de forţă în Europa şi vor răspunde la schimbările mediului de securitate pentru a apăra fiecare centimetru de teritoriu aliat", a spus Biden.

Referindu-se la unitatea NATO în ceea ce priveşte acceptarea cererilor Finlandei şi Suediei, anterior neutre, de a se alătura alianţei, Biden a declarat că strategia lui Putin de a invada Ucraina s-a întors împotriva sa. "Este exact ceea ce nu a vrut, dar exact ceea ce trebuie făcut pentru a garanta securitatea Europei",

Comenteaza