Ministrul de Externe al Ungariei: „Negocierile dintre Rusia şi Ucraina nu pot opri războiul. Avem nevoie de negocieri ruso-americane”

Ministrul de Externe al Ungariei: „Negocierile dintre Rusia şi Ucraina nu pot opri războiul. Avem nevoie de negocieri ruso-americane”
| Foto: g4media.ro

Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, consideră că este o iluzie naivă că negocierile dintre Rusia şi Ucraina pot pune capăt războiului şi că o pace durabilă necesită discuţii între SUA şi Rusia.

Potrivit unui comunicat al Ministerului ungar al Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, ministrul a subliniat, înaintea reuniunii comune a miniştrilor de externe ai Comunităţii Statelor Latino-Americane şi Caraibiene (CELAC) şi ai Uniunii Europene în Argentina, că la reuniunea din Indonezia a G20, care include cele mai mari economii ale lumii, vor participa, probabil, şi preşedintele rus şi cel american.

“Dacă se vor afla în acelaşi loc, cred că le-ar fi foarte greu să explice oricărui om de pe pământ de ce nu se întâlnesc. Înţelegem că protocolul este important, înţelegem că este important ca fiecare să-şi demonstreze puterea, că este mai puternic decât celălalt. Dar aici mor sute de mii de oameni, se refugiază milioane de oameni, întreaga lume a intrat în criză şi trebuie să împiedicăm ca acest război regional, care a provocat deja crize mondiale, să se transforme într-un război mondial”, a spus ministrul.

El a declarat, de asemenea, că pacea necesită negocieri, însă a crede că negocierile dintre Rusia şi Ucraina pot pune capăt războiului şi pot duce la o pace durabilă este o “iluzie naivă”. “Avem nevoie de negocieri ruso-americane, de un acord între America şi Rusia”, a explicat Szijjártó.

Acesta a subliniat că, deşi este un conflict armat regional, acesta are consecinţe negative grave pentru întreaga lume.

“Aprovizionarea cu energie a lumii este în criză, aprovizionarea cu alimente a mai multor regiuni din lume este în criză, inflaţia creşte galopant în întreaga lume, economiile intră în recesiune şi locurile de muncă a milioane de oameni sunt puse în pericol”, a spus el.

Ministrul a subliniat că, prin urmare, ar trebui să fie în interesul întregii lumi ca războiul să se încheie cât mai curând posibil.

“În acelaşi timp, suntem îngrijoraţi să vedem că unele ţări mari şi puternice, unele organizaţii internaţionale mari şi puternice, continuă să folosească retorica războiului. Iar declaraţiile şi deciziile acestora împing acest război mai degrabă spre escaladare, decât spre pace”, a spus Péter Szijjártó.

Comenteaza