Ministrul maghiar de Externe, vizită în Rusia. Este acolo "în interesul strategic al Ungariei"

Ministrul maghiar de Externe, vizită în Rusia. Este acolo "în interesul strategic al Ungariei"
| Foto: hungarytoday.hu

Cel mai înalt diplomat al Ungariei a călătorit luni în Rusia pentru a participa la un forum internaţional privind energia nucleară, subliniind legăturile strânse şi persistente ale ţării sale cu Moscova în contextul războiului din Ucraina.

Ministrul de externe Peter Szijjarto a ţinut un discurs la sesiunea plenară de deschidere a forumului internaţional ATOMEXPO, care se desfăşoară pe parcursul a două zile în oraşul Soci, staţiune de la Marea Neagră, potrivit site-ului evenimentului.

Forumul, intitulat "Primăvara nucleară", se adresează industriei nucleare globale şi serveşte drept "platformă de afaceri pentru a discuta despre starea actuală a industriei nucleare şi pentru a stabili tendinţele viitoare", se arată pe site, citează AP.

Într-o postare pe Facebook, luni dimineaţă, Szijjarto a declarat că participarea sa la expoziţie va include discuţii cu şeful companiei ruseşti de stat pentru energie atomică, Rosatom, cu privire la o extindere planificată, susţinută de Rusia, a singurei centrale nucleare din Ungaria. El a declarat că proiectul este "în interesul strategic naţional şi de securitate naţională al Ungariei".

"Criza energetică globală înseamnă că este de o importanţă fără precedent pentru o ţară să fie capabilă să producă energia de care are nevoie. Centrala nucleară de la Paks joacă un rol cheie în securitatea noastră energetică", a scris Szijjarto.89

Călătoria a fost cel mai recent semn al legăturilor diplomatice şi comerciale continue ale Ungariei cu Rusia, care i-au derutat pe unii lideri europeni, în timp ce războiul din Ucraina se apropie de nouă luni. Szijjarto a fost ultima dată în Rusia în octombrie pentru negocieri pe tema gazelor naturale cu compania energetică de stat rusă Gazprom, o vizită pe care ministrul ceh de externe Jan Lipavsky a calificat-o drept "scandaloasă", deoarece unii dintre cei prezenţi erau "persoane care se află pe o listă de sancţiuni (ale Uniunii Europene)".

Comenteaza