Noi detalii despre presupusa otrăvire a miliardarului Abramovici. A primit o doză doar cât să-l sperie

Noi detalii despre presupusa otrăvire a miliardarului Abramovici. A primit o doză doar cât să-l sperie
| Foto: realitatea.md

Oligarhul rus Roman Abramovici şi negociatorii de pace ucraineni au suferit simptome de presupusă otrăvire cu „arme chimice", potrivit unui articol din Wall Street Journal, care mai susţine că simptomele au apărut în urma unei întâlniri la Kiev la începutul acestei luni.

Simptomele ar fi inclus „durere pătrunzătoare în ochi", dar doza şi tipul de toxină a fost probabil insuficientă pentru a provoca daune care să pună viaţa în pericol şi „cel mai probabil a fost menită să sperie", potrivit site-ului de investigaţii Bellingcat, care a scris pe Twitter:

„Bellingcat poate confirma că trei membri ai delegaţiei care a participat la negocierile de pace dintre Ucraina şi Rusia în noaptea de 3 spre 4 martie 2022 au prezentat simptome compatibile cu otrăvirea cu arme chimice. Una dintre victime a fost antreprenorul rus Roman Abramovici."

Abramovici ar fi călătorit între Moscova şi Kiev în timpul mai multor runde de negocieri pe fondul războiului. Miliardarul şi cel puţin doi membri de rang înalt ai echipei ucrainene au dezvoltat simptome care au inclus ochi roşii, lăcrimare constantă şi dureroasă şi descuamarea pielii de pe faţă şi mâini, a relatat Wall Street Journal.

Starea de sănătate a trioului, printre care se numără şi politicianul tătar din Crimeea, Rustem Umerov, s-a îmbunătăţit între timp, iar vieţile lor nu sunt în pericol, a adăugat publicaţia. Într-o serie de tweet-uri, Bellingcat, citat de Sky News, a adăugat mai multe detalii, spunând următoarele:

„Abramovici, împreună cu un alt antreprenor rus, a luat parte la negocieri alături de deputatul ucrainean Rustem Umerov. Runda de negocieri din după-amiaza zilei de 3 martie a avut loc pe teritoriul ucrainean şi a durat până în jurul orei 22:00.

Trei membri ai echipei de negociere s-au retras într-un apartament din Kiev mai târziu în acea noapte şi au resimţit simptomele iniţiale - inclusiv inflamarea ochilor şi a pielii şi dureri pătrunzătoare în ochi - mai târziu în acea noapte. Simptomele nu s-au diminuat până dimineaţa.

A doua zi, grupul de negociatori a plecat cu maşina de la Kiev la Lviv, în drum spre Polonia şi apoi spre Istanbul, pentru a continua negocierile informale cu partea rusă. Un investigator Bellingcat a fost rugat să ajute la asigurarea unei examinări de către specialişti în arme chimice.

Pe baza examinărilor la distanţă şi la faţa locului, experţii au concluzionat că simptomele sunt cel mai probabil rezultatul unei otrăviri intenţionate cu o armă chimică nedefinită.

O ipoteză alternativă mai puţin probabilă a fost utilizarea iradierii cu microunde. Simptomele au dispărut treptat în cursul săptămânii următoare." Potrivit grupului de jurnalism de investigaţie Bellingcat cei vizaţi au consumat doar ciocolată şi apă în orele dinaintea apariţiei simptomelor.

O altă sursă, citată de Shaun Walker de la The Guardian, a declarat că Roman Abramovici „şi-a pierdut vederea timp de câteva ore" şi a fost tratat în Turcia.

Comenteaza