Noul robot ChatGPT trece examene la medicină, drept și afaceri cu nota 8: „Este nevoie de interdicții”

Noul robot ChatGPT trece examene la medicină, drept și afaceri cu nota 8: „Este nevoie de interdicții”
| Foto: rokas91 - Depositphotos.com

ChatGPT este suficient de inteligent pentru a promova examene de la universităţi prestigioase, dar nici atât de inteligent încât să devină un potenţial Skynet.
 

Noul instrument puternic de chatbot cu inteligenţă artificială a promovat recent examene de drept la patru cursuri în cadrul Universităţii din Minnesota şi un alt examen la Wharton School of Business a Universităţii din Pennsylvania, potrivit Mediafax.

Pentru a testa cât de bine ar putea genera ChatGPT răspunsuri la examene pentru cele patru cursuri, profesorii de la Facultatea de Drept de la Universitatea din Minnesota au evaluat recent testele orbeşte. După ce a completat 95 de întrebări cu răspunsuri multiple şi 12 întrebări de tip eseu, botul a avut performanţe în medie la nivelul unui student ce ar obţine calificativul C+, echivalentul notei 7.  

Dar ChatGPT s-a descurcat mai bine în timpul unui examen de curs de management de afaceri la Wharton, unde a obţinut o notă de B (nota 8).

Într-o lucrare care detaliază performanţa, Christian Terwiesch, profesor de afaceri Wharton, a spus că ChatGPT a făcut „o treabă uimitoare” în răspunsul la întrebările de bază privind management-ul operaţiunilor şi analiza proceselor, dar s-a luptat cu indicaţii mai avansate şi a făcut „greşeli surprinzătoare” în matematica de bază.

Aceste greşeli pot avea o amploare masivăChristian Terwiesch, profesor de afaceri Wharton.

Rezultatele testelor apar pe măsură ce un număr tot mai mare de şcoli şi profesori îşi exprimă îngrijorarea cu privire la impactul imediat al ChatGPT asupra elevilor şi a capacităţii acestora de a frauda la temele de acasă, la referate, dar mai ales, asupra studenţilor care pot să ajungă să compună lucrări de licenţă, lucrări de disertaţie şi chiar doctorate viciate.

De când a fost pus la dispoziţie la sfârşitul lunii noiembrie, ChatGPT a fost folosit pentru a genera eseuri originale, poveşti şi versuri de cântece ca răspuns la solicitările utilizatorilor.

A elaborat rezumate ale lucrărilor de cercetare care i-au păcălit pe unii oameni de ştiinţă. Unii directori executivi l-au folosit chiar pentru a scrie e-mailuri sau pentru a face activităţi de contabilitate.

ChatGPT este instruit să stocheze cantităţi mari de date online pentru a genera răspunsuri la solicitările utilizatorilor. Deşi a câştigat popularitate în rândul utilizatorilor, a ridicat, de asemenea, unele îngrijorări, inclusiv cu privire la inexactităţi şi potenţialul său de a răspândi ştiri false şi dezinformări .

Jon Choi, unul dintre profesorii de drept de la Universitatea din Minnesota, a declarat pentru CNN că scopul testelor a fost să exploreze potenţialul ChatGPT de a ajuta avocaţii în practica lor şi de a ajuta studenţii la examene, indiferent dacă acest lucru este sau nu permis de profesorii lor, deoarece întrebările sunt adesea imită scrisul pe care îl fac avocaţii în viaţa reală.

„ChatGPT s-a luptat cu cele mai clasice componente ale examenelor de la facultatea de drept, cum ar fi identificarea potenţialelor probleme juridice şi analiza profundă, aplicarea regulilor legale la faptele unui caz”, a spus Choi. „Dar ChatGPT ar putea fi foarte util la producerea unei prime schiţe pe care un student ar putea apoi să o perfecţioneze. Bănuiala mea  este că asistenţii AI vor deveni instrumente standard pentru avocaţi în viitorul apropiat, iar facultăţile de drept ar trebui să-şi pregătească studenţii pentru această eventualitate”, a spus el. „Desigur, dacă profesorii de drept vor să continue să testeze simpla reamintire a regulilor şi doctrinelor legale, vor trebui să pună în aplicare restricţii, cum ar fi interzicerea internetului în timpul examenelor”. 

De asemenea, Terwiesch de la Wharton a descoperit că chatbot-ul a fost „remarcabil de bun” în a-şi modifica răspunsurile, cum ar fi reelaborarea răspunsurilor după ce a subliniat o eroare, sugerând potenţialul oamenilor de a lucra împreună cu AI.

Pe termen scurt, totuşi, disconfortul rămâne legat de dacă şi cum ar trebui studenţii să folosească ChatGPT.

Şcolile publice din New York City şi Seattle,  dar şi o universitate din Franţa au interzis deja elevilor şi profesorilor să folosească ChatGPT pentru plagiat. 

„Este nevoie de interdicții”

Având în vedere că ChatGPT a avut rezultate peste medie la examenul său, Terwiesch a spus că este de acord că ar trebui puse restricţii pentru studenţi în timp ce susţin examene. 

„Este nevoie de interdicţii”, a spus el. „La urma urmei, când îi dai unui medic o diplomă, vrei ca el să cunoască medicina, nu un bot. Acelaşi lucru este valabil şi pentru alte certificări de competenţe, inclusiv drept şi afaceri”, transmite el pentru CNN

 Informaţiile publicate pe site-ul ZCJ.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere, cu citarea sursei 

⇒ Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte-ne pe Facebookpe Instagram, pe Youtube și pe LinkedIn

loading...
Comenteaza