Opt episcopi ai Bisericii Ortodoxe Sârbe, arestaţi în timpul unei slujbe. Mii de oameni au participat la o sărbătoare religioasă

Opt episcopi ai Bisericii Ortodoxe Sârbe, arestaţi în timpul unei slujbe. Mii de oameni au participat la o sărbătoare religioasă
| Foto: profimedia

Autorităţile din Muntenegru au arestat opt episcopi ai Bisericii Ortodoxe Sârbe pentru încălcarea măsurilor de prevenţie pe timpul pandemiei cu noul coronavirus, relatează DPA şi publicaţiile balcanice.

Conform ziarelor balcanice, episcopul Joanikije, din oraşul Niksic şi alţi şapte preoţi au fost arestaţi preventiv în custodie pentru 72 de ore, deoarece au încălcat interdicţia de a crea adunări publice după ce ei şi mitropolitul Amfilohije au oficiat o slujbă în oraş, cu scopul de a sărbători Ziua Sf. Vasilije. Mii de credincioşi au participat la slujbă.
 
„Ei sunt acuzaţi pentru infracţiunea de încălcare a normelor sanitare legate de prevenirea unei boli contagioase periculoase”, a precizat procurorul districtual Stevo Sekaric într-o declaraţie.
 
În timp ce poliţia a reţinut clerul, câteva sute de oameni supăraţi au protestat, scandând: „Nu vom renunţa la preoţii noştri”. Partidul democrat din opoziţia Muntenegru a solicitat boicotul general al opoziţiei într-un comunicat de presă, citat de Balkan Insight.
 
„Toţi parlamentarii din opoziţie trebuie să boicoteze şedinţele plenare până la eliberarea preoţilor. Acesta este atacul asupra constituţiei şi a drepturilor omului ”, a spus acesta.
 
Adunările publice rămân interzise în Muntenegru din cauza epidemiei COVID-19, deşi procesiunile religioase pot avea loc în lăcaşuri de cult. Nu se pot aduna mai mult de 20 de persoane în faţa bisericii sau a lăcaşului sau închinare. În Muntenegru au fost infectaţi 324 de oameni cu virusul, 298 s-au vindecat şi 9 au murit, transmite Mediafax.

Comenteaza