Panică în Ucraina. Putin se întâlnește cu Lukasenko în Belarus

Panică în Ucraina. Putin se întâlnește cu Lukasenko în Belarus
| Foto: cnbc.com

Trupele ruse vor efectua exerciţii militare în Belarus, ţară vecină cu Ucraina, a anunţat luni agenţia de presă Interfax, citând Ministerul Apărării de la Moscova.

În octombrie, Belarus a anunţat formarea unei forţe regionale comune cu Moscova, câteva mii de militari ruşi sosind în fosta ţară sovietică.

"Evaluarea finală a capacităţii de luptă şi a pregătirii de luptă a unităţilor va fi dată... după desfăşurarea exerciţiilor tactice ale batalionului", a declarat ministerul, citat de Interfax.

Ministerul rus al Apărării nu a precizat când şi unde vor avea loc exerciţiile, dar anunţul vine cu câteva ore înainte ca preşedintele rus Vladimir Putin să viziteze Minskul pentru discuţii cu omologul său, Aleksandr Lukaşenko.

Vizita are loc după 10 luni de campanie militară a Rusiei în Ucraina, care a fost lansată din mai multe direcţii, inclusiv de pe teritoriul bielorus.

Ucraina, în stare de alertă

Desfăşurarea de trupe ruseşti în Belarus în octombrie a generat temeri că trupele bieloruse s-ar putea alătura acestora în ofensiva lor din Ucraina.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat duminică seara că "protecţia frontierei atât cu Rusia, cât şi cu Belarus este, de asemenea, o prioritate constantă".

"Ne pregătim pentru toate scenariile posibile de apărare", a declarat Zelenski în discursul său zilnic către naţiune, după o întâlnire cu comandanţii militari ucraineni.

Comenteaza