Papa Francisc „îl imploră” pe Vladimir Putin să pună capăt ororilor din Ucraina

Papa Francisc „îl imploră” pe Vladimir Putin să pună capăt ororilor din Ucraina

Papa Francisc l-a „implorat" duminică pe preşedintele rus Vladimir Putin să pună capăt „spiralei de violenţă" în Ucraina şi a deplâns totodată profund „acţiunile contrare principiului dreptului internaţional", o referire la anexarea de teritorii ucrainene de către Moscova.

Înaintea rugăciunii Angelus din piaţa Sf. Petru, papa s-a adresat „preşedintelui Federaţiei Ruse", fără a-i spune pe nume, „implorându-l să înceteze, inclusiv din dragoste pentru poporul său, această spirală a violenţei şi morţii", transmit agenţiile de presă internaţionale.

Este pentru prima dată când papa se adresează direct preşedintelui rus într-un discurs, de la începutul conflictului, la 24 februarie.

Vladimir Putin a semnat vineri în cadrul unei ceremonii la Kremlin anexarea a patru regiuni ale Ucrainei pe care Moscova le ocupă total sau parţial. Aceste anexări intervin după şapte luni de ofensivă rusă în Ucraina şi 'referendumuri' organizate de urgenţă în regiunile ocupate, care au fost denunţat ca „simulacre" de Kiev şi aliaţii săi. Aceştia au jurat să nu recunoască „niciodată" rezultatele acestora.

"Deplâng profund grava situaţie care s-a creat în ultimele zile (...) Ea sporeşte riscul unei escaladări nucleare, până la punctul la care există temeri privind consecinţele incontrolabile şi catastrofale la nivel mondial", a apreciat suveranul pontif.

Papa Francisc a lansat totodată „un apel încrezător la adresa preşedintelui Ucrainei (Volodimir Zelenski), să fie deschis propunerilor serioase de pace".

„Este îngrozitor că lumea învaţă geografia Ucrainei prin intermediul unor nume precum Bucea, Irpin, Mariupol, Izium, Zaporojie şi alte localităţi, care au devenit locuri ale suferinţei şi fricii de nedescris", a adăugat el.

„Şi ce să mai spunem de faptul că umanitatea se confruntă din nou cu ameninţarea atomică? Este absurd. Ce trebuie să se mai întâmple? Cât sânge trebuie să mai curgă pentru ca să înţelegem că războiul nu este niciodată soluţia, ci doar distrugere?", a apreciat suveranul pontif.

Denunţând încă o dată „nebunia" şi „oroarea" războiului, papa Francisc a insistat pe „respectarea valorii sacrosante a vieţii umane" şi a "suveranităţii şi integrităţii teritoriale a fiecărei ţări".

Vaticanul încearcă din 24 februarie să menţină un delicat echilibru diplomatic cu cele două ţări, papa condamnând un război "crud şi fără sens", dar păstrând totodată deschisă posibilitatea unui dialog cu Moscova.

Apelul suveranului pontif i-a vizat „pe toţi protagoniştii scenei internaţionale", cărora le-a cerut „să facă tot posibilul pentru a pune capăt războiului în curs, fără să se lase atraşi în escaladări periculoase şi pentru a promova şi susţine iniţiative de dialog".

„Vă rog, haideţi să permitem tinerelor generaţii să respire aerul curat al păcii, nu pe cel contaminat al războiului, care este o nebunie. După şapte luni de ostilităţi, să se recurgă la toate instrumentele diplomatice, chiar şi la cele nefolosite până acum, pentru a pune capăt acestei tragedii imense", a îndemnat Papa Francisc. 

Comenteaza