Pe cine preferă Vladimir Putin dintre Biden și Trump. Răspunsul liderului de la Kremlin

Pe cine preferă Vladimir Putin dintre Biden și Trump. Răspunsul liderului de la Kremlin
| Foto: caleaeuropeana.ro

Președintele rus a declarat că Joe Biden ar fi un preşedinte american mai bun pentru Rusia decât Donald Trump şi a respins îngrijorările legate de vârsta şi sănătatea omologului său.

Comentariile lui Putin, făcute miercuri noaptea, lasă mult spaţiu de interpretare, dar au marcat prima sa incursiune în alegerile prezidenţiale din acest an, în timp ce tensiunile dintre democraţi şi republicani cresc din cauza eforturilor Casei Albe de a trimite mai mult ajutor militar Ucrainei, relatează FT.

Rugat într-un interviu la televiziunea de stat să aleagă între Biden şi Trump, Putin a spus că actualul lider american este "mai experimentat, mai previzibil, un politician de modă veche", adăugând că Rusia ar "lucra cu orice lider american care câştigă încrederea poporului american".

Afirmațiile preşedintelui rus au fost făcute la o zi după ce Biden l-a acuzat pe Trump că "s-a înclinat în faţa unui dictator rus", în timp ce îi îndemna pe republicanii din Congres să îl sfideze pe Trump şi să susţină mai multe fonduri pentru Ucraina.

Preşedinţia lui Trump din 2017 până în 2021 a fost urmărită de acuzaţii că ar fi fost prea înţelegător cu Putin. Serviciile secrete americane au evaluat că Rusia a intervenit în cursa pentru Casa Albă din 2016 pentru a-l ajuta pe Trump să o învingă pe Hillary Clinton. Putin a sugerat miercuri că preocupările legate de vârsta şi acuitatea mentală a lui Biden fac parte din campania electorală americană "din ce în ce mai vicioasă" şi a declarat că nu a văzut nicio dovadă că omologul său nu este apt pentru funcţie.

În ciuda susţinerii rezervate a lui Biden, Putin a declarat că politica americană privind Rusia este "dăunătoare şi greşită" şi a sugerat că Trump a avut dreptate să arunce îndoieli asupra viitorului NATO.

Fostul preşedinte american, care este aproape sigur că va concura împotriva lui Biden ca şi candidat republican în noiembrie, a declarat săptămâna trecută că va încuraja Rusia să facă "ce naiba vrea" cu ţările NATO care nu îndeplinesc obiectivele privind cheltuielile de apărare.

"Probabil că există o anumită logică în punctul său de vedere" în ceea ce priveşte condiţionarea sprijinului SUA pentru aliaţii NATO de îndeplinirea obiectivului alianţei, în prezent de 2% din produsul intern brut, a declarat Putin."Nu există nicio logică din punctul de vedere al europenilor - ei vor ca SUA să continue să îndeplinească anumite funcţii gratuit, aşa cum au făcut-o de la înfiinţarea NATO".

"Dacă SUA consideră că nu mai au nevoie [de NATO], atunci este decizia lor", a adăugat Putin, afirmând că Trump "are propriile opinii despre cum ar trebui să evolueze relaţiile SUA cu aliaţii lor".

Comenteaza