Peste 41.000 de morți în Turcia după cutremur. Căutările supravieţuitorilor au fost oprite, cu două excepții

Peste 41.000 de morți în Turcia după cutremur. Căutările supravieţuitorilor au fost oprite, cu două excepții

Turcia a decis duminică, în cea de-a 14-a zi după seismul din 6 februarie, să oprească operaţiunile de căutare a supravieţuitorilor, mai puţin în cele mai afectate două provincii ale ţării, Kahramanmaras şi Hatay.

"Într-un număr mare de provincii, eforturile de căutare s-au terminat. Ele vor continua în provinciile Kahramanmaras şi Hatay, în jurul a 40 de clădiri", a declarat Yunus Sezer, directorul AFAD, potrivit AFP, citat de Agerpres.

Seismul cu magnitudinea de 7,8 care a devastat sudul ţării şi Siria a făcut peste 46.000 de victime, din care 40.689 de morţi în Turcia, potrivit celui mai recent bilanţ oficial publicat duminică de AFAD.

Niciun alt supravieţuitor nu a mai fost descoperit sub ruine în ultimele 24 de ore, după salvarea unui cuplu în Antakya, capitala provinciei Hatay, sâmbătă, la 296 de ore după cutremurul devastator din 6 februarie.

În ultimele trei zile, şapte persoane au fost scoase în viaţă de sub dărâmături, toate în Antakya, inclusiv copilul acelui cuplu, care a murit la scurt timp după ce a fost salvat.

În provincia Kahramanmaras, unde a fost localizat epicentrul seismului, şansele de supravieţuire par mai mici decât în Hatay din cauza frigului, întrucât temperaturile au scăzut pe timpul nopţii până la -15 grade Celsius în zonele înzăpezite precum Elbistan, precizează jurnaliştii de la AFP.

Vicepreşedintele turc, Fuat Oktay, a raportat că 105.000 de clădiri s-au prăbuşit sau au fost grav avariate, iar cele din urmă vor fi demolate.

Peste 6.000 de replici au fost înregistrate după seismul iniţial, inclusiv una cu magnitudinea 6,6 şi aproximativ 40 de replici cu magnitudini cuprinse între 5 şi 6, potrivit AFAD.

Într-un mesaj distribuit pe Twitter, AFAD le-a cerut sinistraţilor să nu încerce să pătrundă în clădirile avariate pentru a-şi recupera o parte dintre bunuri, "nici măcar pentru o scurtă perioadă de timp".

De asemenea, AFAD a anunţat că "cererile de ajutor pentru locuinţă" pot fi de acum depuse de persoanele care au rămas pe drumuri.

Cu toate acestea, numărul persoanelor rămase fără locuinţe în urma seismelor din Turcia şi Siria nu a fost comunicat.

 Peste 41.000 de morți în urma cutremurelor din Turcia și Siria

Cutremurele devastatoare dinTurcia şi Siria, din 6 februarie, s-au soldat cu 47.000 de morţi, dintre care cel puţin 41.020 pe teritoriul Turciei și cel puţin 5.900 în Siriaconform celui mai recent bilanţ dat publicității de autorități.

Comenteaza