Video Foto Probleme la gigantul Apple. Proteste violente la fabrica de iPhone-uri. Poliţia a folosit gaze lacrimogene, muncitorii stingătoare

Probleme la gigantul Apple. Proteste violente la fabrica de iPhone-uri. Poliţia a folosit gaze lacrimogene, muncitorii stingătoare
| Foto: Mediafax

Imaginile de pe reţelele de socializare arată mulţimi care se ciocnesc cu oficialii, într-un context de nemulţumire tot mai mare în rândul lucrătorilor fabricii care produce 80% din telefoanele Apple la nivel mondial.
 

Creşte indignarea chinezilor împotriva politicii represive pe care a adoptat-o gigantul asiatic Foxconn. Proteste la scară largă au izbucnit în China la fabrica de telefoane iPhone a celor de la Foxconn, provincia Zhengzhou, în partea centrală a ţării, arată imaginile difuzate pe Weibo şi pe Twitter.

Videourile publicate aztăzi, 23 noiembrie, arată sute de muncitori chinezi indignaţi manifestând pe o stradă, în timp ce unii se luptă cu poliţiştii.

Unele imagini indică lucrători care se plâng de mâncarea oferită, în timp ce alţii susţin că nu au primit bonusurile promise. Proteste la fabrica Foxconn au început încă din zori, la ora 5.00. Poliţia a folosit gaze lacrimogene, muncitorii rau replicat aruncând cu stingătoarele de incendiu.

Ciocnirile vin după aproape o lună de restricţii dure anti-Covid. În zori, muncitorii au ieşit din cămine, începând să împingă paznicii şi să înlăture baricadele.

Protest din cauza salariilor neplătite și a restricțiilor anti COVID-19

Potrivit unor martori, protestul a izbucnit din cauza salariilor neplătite şi a restricţiilor împotriva virusului. Principala fabrică din Zhengzhou, „iPhone City”, care are aproximativ 200.000 de muncitori, a început să aplice măsuri stricte de izolare a virusului în octombrie, în conformitate cu strategia de toleranţă zero a guvernului de la Beijing.

Lucrători tinuți blocați în fabrici din cauza COVID-19

La începutul lunii noiembrie, sute de lucrători migranţi au sărit gardurile, pentru a scăpa de restricţiile stricte împotriva virusului, cu scopul de a se întoarce în oraşele lor natale. 

Primele decizii care au stârnit nemulţumirea lucrătorilor Foxconn datează din 19 octombrie, când compania, pentru a evita contactele, le-a interzis muncitorilor să mănânce în cantinele fabricii şi i-a trimis în cămine. Situaţia de la fabrică s-a deteriorat treptat, hrana şi proviziile medicale scăzând.

Pentru a păstra angajaţii, Foxconn a anunţat că va dubla bonusurile zilnice, ajungând până la 400 de yuani (aproximativ 55 de euro). Personalul va primi un bonus suplimentar dacă va fi prezent în fabrică cel puţin 15 zile în luna noiembrie. Bonusul poate ajunge până la 15.000 de yuani (2.075 de euro), dacă angajaţii sunt prezenţi la locul de muncă pe toată durata lunii.

 

Comenteaza