Propunerea cinică a Rusiei pentru evacuarea civililor din Ucraina: "Coridoare umanitare" spre Rusia sau Belarus

Propunerea cinică a Rusiei pentru evacuarea civililor din Ucraina: "Coridoare umanitare" spre Rusia sau Belarus
| Foto: https://www.news18.com/news/world/war-in-ukraine-mariupol

Civilii ucraineni care trăiesc în unele zone atacate de forțele ruse s-au confruntat luni cu o propunere cinică: rămâneți pe loc și riscați să fie bombardați sau plecați de acasă și mergeți spre Rusia sau Belarus.

Oficialii ucraineni au respins propunerea unilaterală a Kremlinului de a crea coridoare de evacuare pentru civili aceasta fiind inacceptabilă deoarece majoritatea rutelor duc către Rusia sau aliatul său ferm, Belarus, și ar necesita ca oamenii să călătorească prin zonele active de luptă.

Un purtător de cuvânt al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski a numit oferta Moscovei „complet imorală” și a spus că Rusia încearcă „să folosească suferința oamenilor pentru a crea o imagine de televiziune”, a informat Reuters, citată de CNN

Vicepremierul ucrainean Iryna Vereșciuk a răspuns la anunțul Rusiei cerând Moscovei „să accepte opțiuni pentru rutele noastre, precum și... să stabilească o încetare a focului, asupra căreia vom fi de acord”. Ucraina a cerut deschiderea coridoarelor de evacuare care țin în mare parte cetățenii în interiorul granițelor Ucrainei.

Organizația Națiunilor Unite a condamnat ferm propunerea Rusiei. „Este important ca oamenii să poată merge acolo unde doresc și unde sunt în siguranță”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric, respingând propunerea Kremlinului.

Oricum, scepticismul față de astfel de coridoare a crescut după ce evacuările civililor au fost întrerupte în câteva ore, atât sâmbătă, cât și duminică, când forțele ruse au fost acuzate că au bombardat căile de evacuare şi au ucis civili tocmai în timpul evacuărilor. 

Comenteaza