Punerea sub acuzare a lui Donald Trump e constituțională

Punerea sub acuzare a lui Donald Trump e constituțională
| Foto: Hepta

Senatul SUA a decis că punerea sub acuzare a fostului preşedinte Donald Trump este constituțională. Procedura continuă cu ajutorul a 6 republicani. 

Senatul Statelor Unite a început marţi al doilea proces de impeachment al fostului preşedinte Donald Trump. Acesta a fost inculpat de Camera Reprezentanţilor pentru „instigare la insurecţie”, în legătură cu asaltul fanilor săi asupra Capitoliului, în data de 6 ianuarie. Procesul a început cu un moment de reculegere în memoria victimelor. Este nevoie de o majoritate de două treimi pentru condamnare: 67 de voturi.

Majoritatea experţilor în Constituţie sunt de părere că procesul este legitim - chiar dacă nu se poate încheia cu destituirea lui Trump - pentru că evaluează fapte care s-au produs atunci când republicanul era încă preşedinte.

„Nu există o 'excepţie pentru ianuarie' în Constituţie, care să le permită preşedinţilor să abuzeze de putere în ultimele zile (de mandat) fără a da socoteală”, au apreciat cei nouă congresmeni democraţi, desemnaţi procurori în procesul de impeachment, într-un document datat 8 februarie.

Însă într-un vot asemănător care a avut loc la 26 ianuarie, doar cinci din cei 50 de republicani din Senat au votat în favoarea constituţionalităţii procesului, ceea ce anticipează o achitare a lui Trump, dat fiind că este nevoie ca, în afară de cei 50 de congresmeni democraţi, cel puţin 17 congresmeni republicani să voteze în favoarea condamnării lui Trump.

Se preconizează ca miercuri să înceapă pledoariile „procurorilor” democraţi - în număr de nouă - şi care îşi vor prezenta cazul pe o durată nu mai mare de 16 ore şi în maximum două sesiuni de lucru. Pentru apărarea fostului mandatar republican este alocat acelaşi timp şi sunt stabilite aceleaşi condiţii.

Potrivit presei americane, aleşii democraţi, conduşi de Jamie Raskin, ar urma să prezinte numeroase înregistrări pentru a le demonstra senatorilor violenţa atacului asupra Capitoliului, dar şi discursul incendiar al preşedintelui rostit cu puţin timp înaintea asaltului asupra clădirii Congresului SUA.

La rândul lor, avocaţii lui Trump ar putea prezenta discursuri virulente ale unor aleşi democraţi, argumentând că libertatea de exprimare protejează astfel de declaraţii. Avocaţii lui Trump s-au agăţat de faptul că acesta nu mai este în funcție şi l-au transformat în principalul pilon al apărării, argumentând că nu este constituţional ca un fost preşedinte care nu se mai află la Casa Albă să fie supus unui proces politic.

Comenteaza